Abiznis

Sertifikati doprinose boljem poslovnom ambijentu

Projekat, kao što je dodjela sertifikata Excellent SME Montenegro malim i srednjim preduzećima, trebalo bi da doprinese razvoju privrede i poboljšanju plasmana crnogorske robe i usluga u inostranstvu, ocijenio je regionalni direktor kompanije COFACE, Đorđe Živanović.
Sertifikati doprinose boljem poslovnom ambijentu
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao na svečanoj dodjeli sertifikata Excellent SME Montenegro, koju je organizovala Privredna komora crne Gore (PKCG) u saradnji sa specijalizovanom agencijom za oblast osiguranja potraživanja COFACE, da se kroz taj projekat promovišu crnogorske kompanije i stvaraju uslovi za unaprijeđenje njihovih rezultata.

“Jedan od ciljeva projekta je i podsticaj razvoja poslovnog ambijenta na domaćem tržištu, kao i umrežavanje malih i srednjih preduzeća”, naveo je Živanović.

Iz PKCG su saopštili da je u pitanju sertifikat koji promoviše izvrsnost malih i srednjih preduzeća, povećava transparentnost funkcionisanja tržišta i omogućava bolju vidljivost kompanije s dobrom poslovnom praksom.

Kako se navodi u saopštenju, sertifikat će obezbijediti sigurnije poslovanje, dokazati kredibilitet nosilaca i olakšati put do novih poslova.

Živanović je rekao da je sertifikat značajan, jer od njega imaju koristi vlasnici uspješnog preduzeća, kao i klijenti i poslovni partneri.

“Pratimo nosioce koji potvrđuju kreditni rejting, povećavaju kredibilitet u očima klijenata i poslovnih partnera, dok istovremeno klijentima smanjujemo poslovni rizik i omogućavamo da lakše, brže i sigurnije donesu poslovnu odluku”, objasnio je Živanović.

Na taj način se, kako je dodao, povećava transparentnost tržišta i omogućava se predvidljivo poslovanje usklađeno sa evropskim zakonodavstvom.

On je podsjetio je da je projekat Excellent SME pokrenut u svim zemljama regiona.

“Tako je u Crnoj Gori naš strateški partner za izdavanje sertifikata PKCG, dok je IT partner kompanija Connet. Zajednički zadatak je da sertifikujemo najuspešnija mikro, mala i srednja preduzeća”, rekao je Živanović. 

Potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, smatra da je neophodno da se obezbijedi najbolji institucionalni okvir i podsticaj za razvoj preduzetništva, navodeći to kao Vladinu obavezu.

“S obzirom na to da mala i srednja preduzeća čine preko 90 odsto ukupnog broja kompanija u Crnoj Gori, jasno je da maksimalnu pažnju i podsticaje treba usmjeravati ka njima. Stvaranje kulture za podsticanje preduzetništva i inovacija najbolji je put za ubrzani ekonomski razvoj“, ocijenio je Lazović.

..

On je dodao da su zdrava ekonomija, kompanije i društvo ciljevi kojima teži Crna Gora kao zemlja koja se još bori sa problemima u ekonomskom i razvojnom smislu.

“Kompanije kojima je dodijeljen setrifikat predstavljaju pravi primjer kako i kuda treba da idemo”, poručio je Lazović. 

U cilju bržeg ekonomskog rasta, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je, kako je naveo, u saradnji sa Investiciono razvojnim fondom (IRF), pokrenulo kreditnu liniju namijenjenu za mala i srednja preduzeća, start-up kompanije, kao i za studente kojima bi dominantne bile usluge informacionog društva ili bi se temeljile na konceptu online poslovanja.

“U tom smislu online ili elektronski sertifikat koji dobijaju uspješna preduzeća predstavlja poseban doprinos našim stremljenjima i naporima. Ulaskom u sferu elektronskog poslovanja i neograničenih internet mogućnosti, potreba za identifikacijom i razlikovanjem dobrih od loših preduzeća postaje sve jače izražena”, rekao je Lazović. 

Prema njegovim riječima, izdavanjem sertifikata, kao što je Excellent SME Montenegro, otvara se još jedna od mogućnosti za veću uspješnost i prepoznatljivost crnogorskih kompanija na globalnom tržištu. 

“Preko 170 izdatih sertifikata dokazuje želju i potrebu preduzetnika da se uključe u porodicu Excellent SME, međusobno lakše prepoznaju i to ne samo u Crnoj Gori, već i u svih deset zemalja u kojima funkcioniše projekat”, ocijenio je Lazović.

Vlada, kako tvrdi, u svakoj prilici promoviše pro preduzetničku državnu politiku.

“Preduzetništvo je više od samog biznisa i želje da se kreira proizvod ili usluga, to je proces kroz koji, stvarajući profit za sebe, privrednici ulažu u budućnost našeg društva”, smatra Lazović.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković je kazao da je cilj projekta akcentovanje uspješnih preduzeća, kao i njihovo povezivanje sa takvim firmama u Crnoj Gori i inostranstvu.

“Predviđeno je da se najmanje jednom godišnje sastaju nosioci SME Excellent znaka, čime crnogorska preduzeća imaju mogućnost neposrednog povezivanja sa najboljim kompanijama u zemljama koje su u ovom projektu”, naveo je Mijušković.

S obzirom na to da je najizraženije opterećenje u poslovanju siva ekonomija, veoma je važno učešće preduzetnika na, kako je rekao, poslovnim forumima koji omogućavaju i olakšavaju poslovno povezivanje, baš kao i pohađanje edukativnih aktivnosti koje Komora organizuje. 

“U modernom poslovanju stalna je potreba za promjenama i prilagođavanju tržišnim zahtjevima. PKCG, znajući da savremeni zahtjevi tržišta nameću drugačiji pristup vođenju i razvoju biznisa, osim stalnog angažovanja na unaprijeđivanju poslovnog ambijenta, usmjerena je ka efektuiranju kvaliteta kojeg dobra preduzeća posjeduju”, objasnio je Mijušković.

On je podsjetio da se PKCG, uočavajući da uspješne biznise treba intenzivnije promovisati i u njih što je moguće više ulagati, u saradnji sa francuskom agencijom COFACE, od sredine novembra prošle godine uključila u sistem sertifikacije kakav se realizuje u deset zemalja Evrope, a u kojem je do sada umrežen veliki broj malih i srednjih preduzeća. 

“Komora se i tim projektom opredijelila za sveobuhvatnu promociju malog i srednjeg biznisa, baš kao što akcijom Dobro iz Crne Gore promoviše kvalitetne proizvode”, dodao je Mijušković.

On je naveo da danas u Crnoj Gori ima173 preduzeća nosilaca sertifikata, koji su iskazali ukupan godišnji prihod od oko 450 miliona eura, raspolažu kapitalom od blizu 300 miliona, ostvaruju više od 25 miliona eura profita i zapošljavaju blizu pet hiljadaradnika. 

“Dokazani dobar bonitet temelj je za veću kredibilnost kod poslovnih partnera i predstavlja uštedu vremena i novca kod zaključivanja i realizacije poslovnih aranžmana”, ocijenio je Mijušković.

Izvršni direktor kompanije Veletex, Miloš Golubović smatra da potreba za provjerom boniteta crnogorskih preduzeća postoji odavno, a najviše je izražena tokom poslednjih godina, kada je problem likvidnosti i naplate potraživanja dostigao zabrinjavajuće razmjere.

“Crnogorskim kompanijama, prvenstveno uspješnim, nedostajao je instrument kojim bi na brz i transparentan način provjerili bonitet novih, pa i postojećih poslovnih partnera i na taj način, u jednom dijelu, smanjili rizik donošenja određenih poslovnih odluka”, objasnio je Golubović. 

On je dodao da sertifikat Excellent SME nakon manje od godinu od svog nastanka, pokazuje sve predispozicije i potencijal da postane takav instrument i važan alat u svakodnevnom poslovanju.

“Na taj način poslovanje postaje lakše i brže, uspješne kompanije postaju vidljivije jedne prema drugima, što doprinosi ostvarivanju poslovnih kontakata i povoljnijih komercijalnih uslova, a sve usljed smanjenog rizika donošenja odluka”, zaključio je Golubović. 

(Mina biznis)

Portal Analitika