Svijet

Razgovor Erdogana i Merkelove, bez rješenja

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da je s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom održala konstruktivni razgovor o njemačko-turskim razmimoilaženjima, ali da "problemi ipak nijesu riješeni".
Razgovor Erdogana i Merkelove, bez rješenja
Portal AnalitikaIzvor

Ona je dodala da je sastanak održan na marginama samita NATO u Varšavi i da problemi ipak nijesu nestali.

To je bio prvi sastanak Merkelove i Erdogana otkad su odnosi dvije zemlje pogoršani nakon što je Ankaru razbjesnilo usvajanje rezolucije u njemačkom parlamentu u kojoj se masakr Jermena 1915. u Otomanskom carstvu naziva genocidom, prenio je B92.

Zvanična Ankara je posle toga odbila pristup njemačkim parlamentarcima turskoj vojnoj bazi Indžirlik, gdje je stacionirano 250 njemačkih vojnika koji učestvuju u operacijama NATO protiv samozvane Islamske države u Iraku.

"Razgovarali smo o međusobnim problemima. Atmosfera je bila konstruktivna i veoma nalik poslovnoj, a preduzeti su napori za razrješenje aktuelnih sporova", rekla je Merkelova u obraćanju novinarima u Varšavi.

Na pitanje da li su problemi razrješeni, njemačka kancelarka je odgovorila: "Međusobne razlike ne nestaju tek tako pomoću razgovora. Ali vjerujem da je bilo važno da o njima razgovaramo."

Odnosi između Turske i Njemačke, ključnih partnera u naporima za ograničavanje masovnog priliva migranata u Evropu, pogoršani su otkad je Bundestag 2. juna usvojio rezoluciju o ubistvima Jermena u Otomanskom carstvu, u kojoj se koristi riječ genocid, što Turska odlučno negira.

rtcg.me

Portal Analitika