Društvo

IJZ: Imamo mogućnost dijagnostike Zika virusa

U Institutu za javno zdravlje IJZ trenutno postoji mogućnost PCR dijagnostike Zika virusa, saopšteno je CdM-u iz ove institucije.
IJZ: Imamo mogućnost dijagnostike Zika virusa
Portal AnalitikaIzvor

"Dalje aktivnosti planiraće se u skladu sa epidemiološkom situacijom", dodali su iz IJZ.

Uoči Olimpijskih igara u Brazilu pojačana je kontrola i prevencija od ovog virusa na globalnom nivou.

Tako je Srbija nedavno nabavila testove za ovaj virus, koji se prenosi ujedom komarca.

Iz našeg Instituta za javno zdravlje savjetuju osobe koje putuju u zemlje u kojima je registrovano obolijevanje od Zika groznice da koriste mjere zaštite od uboda komaraca. 

Potrebno je koristiti repalente koje su odobrile zdravstvene vlasti (i primjenjivati ih kako je navedeno u specifikaciji), zaštititi izložene dijelove tijela majicama dugih rukava, pantalonama dugih nogavica, šeširom, upotreba insekticid-tretiranih komarnika je od suštinskog značaja ako smjestaj nije adekvatno obezbijeđen ili klimatizovan, spavati pod mrežama protiv komaraca, upotreba zaštite prilikom seksualnog kontakta", savjetuju iz IJZ.

Kako dodaju, trudnice, osobe sa kompromitovanim imunim sistemom i hronični bolesnici, treba da se konsultuju sa  izabranim doktorom radi dobijanja savjeta i preporuka kako da koriste mjere lične zaštite dok borave u tim zemljama. 

Takođe, trudnice koje su putovale u zemlje u kojima cirkuliše Zika virus  treba da taj podatak navedu prilikom pregleda kod ginekologa kako bi se napravila adekvatna procjena i sprovelo odgovarajuće praćenje trudnoće.

Putnici koji se vraćaju iz država koje su zahvaćene epidemijom Zika virusne groznice, a koji unutar dvije sedmice od povratka dobiju simptome ovog oboljenja (groznica, osip po koži, konjunktivitis, bolovima u mišićima i zglobovima, opšta malaksalost), treba da se jave izabranom ljekaru.

 Istraživanja su pokazala da Zika virus može biti prisutan u sjemenoj tečnosti do 62 dana nakon prvih simptoma. Međutim, od poznatih slučajeva kada je u pitanju seksualni prenos, najduže vrijeme između početka simptoma i prenosa infekcije je 19 dana.

Stoga, kako bi se smanjio rizik od prenosa infekcije, muškarce koji su bili u područjima s aktivnim prenosom virusa treba savjetovati da koriste kondom  najmanje mjesec dana nakon povratka kao i da koriste kondom s trudnom partnerkom do kraja trudnoće.

Portal Analitika