Društvo

Za rekonstrukciju vrtića i škola oko 5,7 miliona EUR

Ministarstvo ekonomije potpisalo je ugovore o primjeni mjera energetske efikasnosti u osam obrazovnih ustanova, a ukupna vrijednost radova je oko 5,7 miliona EUR.
Za rekonstrukciju vrtića i škola oko 5,7 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz tog resora, planirano je da izvođenje radova počne sredinom jula, sa rokom završetka od pet mjeseci.

Obrazovne ustanove koje su obuhvaćene ovom fazom projetka "Program eneregetske efikasnosti u javnim zgradama" su Javna predškolska ustanova "Irena Radović" i Gimnazija "Petar Prvi Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, osnovne škole "Njegoš" sa Cetinje, "Bedri Elezaga" iz Ulcinja, kao i "Milorad Musa Burzan" i "Božidar Vuković Podgoričanin" iz Podgorice.

Rekonstrukcijom će biti obuhvaćene i srednje škole "Marko Radević", "Spasoje Raspopović" i „Vaso Aligrudić" iz Podgorice.

Iz Ministrastva su naveli da se druga faza projekta realizuje po osnovu Ugovora o kreditu i finansijskom doprinosu,koji su potpisani između Ministarstva finansija i KfW banke, kao i po osnovu Posebnog ugovora, potpisanog između Ministarstva ekonomije i KfW banke, u vrijednosti od 22 EUR.

„Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sporta“, dodaje se u saopšenju.

Kako je pojašnjeno, drugom fazom programa biće obuhvaćena primjena mjera energetske efikasnosti u odabranim obrazovnim ustanovama, koje su u nadležnosti Ministarstva prosvjete, zatim administrativnim objektima koji su u nadležnosti Uprave za imovinu, kao i odabranim objektima u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je prva faza programa realizovana od januara 2012. do decembra 2015. godine, i da je u okviru nje izvršena primjena mjera energetske efikasnosti u 20 osnovih i srednjih škola i jednom studentskom domu.

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je oko 13,3 miliona EUR.

Portal Analitika