Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • NATO Samit u Varšavi: Pejanović Đurišić na sastanku ministara odbrane u formatu Platforme interoperabilnosti

NATO Samit u Varšavi: Pejanović Đurišić na sastanku ministara odbrane u formatu Platforme interoperabilnosti

Drugog dana NATO Samita u Varšavi održan je sastanak ministara odbrane u formatu Platforme interoperabilnosti, na kojem je učestvovala i ministar odbrane Crne Gore prof. dr Milica Pejanović Đurišić.
NATO Samit u Varšavi: Pejanović Đurišić na sastanku ministara odbrane u formatu Platforme interoperabilnosti
Portal AnalitikaIzvor

Platforma interoperabilnosti usvojena je na Samitu u Velsu 2014. godine i od tada joj je pristupio veliki broj zemalja, uključujući i Crnu Goru. Ovom inicijativom prepoznat je značaj partnerstava u izmijenjenom bezbjednosnom okruženju, kao i potreba za unapređenjem interoperabilnosti savezničkih i partnerskih snaga.

nato-samit4

Na današnjem sastanku ministri odbrane usvojili su Mapu puta za dalje jačanje interoperabilnosti, sa posebnim naglaskom na krizne situacije. Naime, NATO će u narednom periodu intenzivirati saradnju sa partnerima u oblastima obuke, treninga, razvoja sposobnosti i jačanja kapaciteta, a sve u cilju boljeg upravljanja krizama.

Ministar odbrane Pejanović Đurišić je istakla da je Crna Gora prepoznala značaj i potrebu jačanja interoperabilnosti. Samim tim, tokom reforme svog sistema odbrane i oružanih snaga, Crna Gora je maksimalno koristila sve raspoložive NATO mehanizme, posebno PARP i OCC. Interoperabilnost svojih snaga, potvrdili smo i učešćem u misijama ISAF i Odlučna podrška.

Ministar je kazala da danas Crna Gora, kao buduća članica Alijanse, ohrabruje ostale partnerske zemlje da se uključe u NATO inicijative i iskoriste sve dostupne mehanizme u cilju izgradnje modernih i interoperabilnih snaga. Na kraju, ministar je zaključila da će danas usvojena Mapa puta, sa svim planiranim aktivnostima, dodatno ojačati sposobnost zajedničkog djelovanja partnerskih i savezničkih snaga u slučaju kriznih situacija.

nato-samit5

Na marginama NATO Samita u Varšavi, ministar Pejanović Đurišić imala je više bilateralnih susreta sa ministrima odbrane i vanjskih poslova zemalja članica, tokom kojih je sagovornike upoznala sa aktivnostima koje Vlada i Ministarstvo odbrane sprovode u susret punopravnom članstvu u Alijansi. Tokom razgovora, poseban akcenat je stavljen na  proceduru ratifikacije Pristupnog protokola i značaj što skorijeg okončanja  tog procesa u članicama Alijanse.

Ministri savezničkih zemalja su istakli da je upravo posvećenost reformskim procesima Crnu Goru preporučilo kao budućeg kredibilnog saveznika te da, kao i do sada, Vlada u Podgorici može računati na punu podršku NATO partnera. Ministar Pejanović Đurišić je zahvalila sagovornicima na podršci tokom cjelokupnog integracionog procesa i izrazila uvjerenje da će se kvalitetna i sadržajna saradnja nastaviti kako u okviru NATO-a, tako i na bilateralnim osnovama.

nato-samit6

 

Portal Analitika