NATO

Stoltenberg: NATO snage u Avganistanu i naredne godine

NATO snage biće prisutne u Avganistanu i nakon ove godine, a Alijansa će finansijski podržavati bezbjednosne snage te zemlje do 2020. godine, saopštio je generalni sekretar, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg: NATO snage u Avganistanu i naredne godine
Portal AnalitikaIzvor

On je, na konferenciji za novinaare, drugog dana Samita u Varšavi, kazao da su se lideri zemalja članica dogovorili da nastave sa misijom Resolute Support u Avganistanu i nakon 2016. godine.

“Posvećeni smo nastavku finansiranja avganistanskih bezbjednosnih snaga do 2020. godine i potvrdili smo podršku dugoročnom partnerstvu i praktičnoj podršci Avganistanu”, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da nema razloga za spekulacije o tome koliko će trajati misija u Avganistanu, navodeći da će tokom naredne godine procijeniti situaciju i odlučiti o daljim koracima.

Kako je kazao, Sjedinjene Američke Države i ostale članice posvećene su finansiranju avganistanskih snaga do 2020 godine.

Upitan koji su rezultati jučerašnje rasprave o Rusiji, Stoltenberg je rekao da Rusija nije strateški partner, ali da nijesu ni u situaciji Hladnog rata.

“U novoj smo situaciji koja je drugačija od prethodnih iskustava. Lideri su na neformalnoj večeri razgovarali iskreno i otvoreno i glavna poruka je da je NATO ujedinjen u pristupu baziranom na jakoj odbrani i konstruktivnom dijalogu”, dodao je on.

Stoltenberg je, pojašnjavajući odluke u vezi sa misijom u Avganistanu, ocijenio da Avganistan napreduje i da taj napredak mora biti nastavljen, posebno kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

“Nastavljamo sa obukom, Avganistan se još suočava sa nestabilnošću i nasiljem, tako da je nastavak naše političke, vojne i finansijske uključenosti od velikog značaja”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je podsjetio da je NATO misija u Avganistanu sad neborbena i bazirana na obuci avganistanskih snaga, poručujući da će Resolute Support misija nastaviti da bude neborbena.

“Situacija u Avganistanu nije laka, vidimo nasilje, terorističke napade i ne očekujemo da ovo bude lako okončano, situacija u Avganistanu biće i dalje izazovna, zato smo i odlučili da nastavimo da ih podržavamo, jer im je podrška potrebna”, kazao je Stoltenberg.

On je pozdravio napredak avganistanskih odbrambenih snaga koje, kako je ocijenio, razvijaju kapacitete i vazdušne snage, navodeći da se i muškarci, i žene obučavaju za pilote.

Kako je rekao, prilikom posjete Kabulu bio je impresioniran posvećenošću muškaraca i žena koji se obučavaju za pilote.

Na pitanje da li u Avganistanu postoji prijetnja od Islamske države (ID), on je rekao da su vidjeli prisustvo ID, ali i lokalnih grupa koje su joj odane.

“Nije važno kako se te grupe zovu, već je važno da jačamo Avganistan i omogućimo im da se bore protiv različitih grupa i vidjeli smo efektivne akcije u proteklim mjesecima”, dodao je Stoltenberg.

On je poručio da je važno da Avganistan nastavi da sprovodi reforme, radi na poštovanju ljudskih prava i borbi protiv korupcije.

Stoltenberg je ocijenio da je zaštita civila i medicinskih radnika visoko na agendi Alijanse, i da će nastaviti da pomažu avganistanskim snagama kako bi bilo što manje civilnih žrtava.

mina

Portal Analitika