Društvo

Brđanin dobio pristup strogo čuvanim tajnim podacima

Specijalni savjetnik u MUP-u Zoran Brđanin prije nekoliko dana dobio je dozvolu za pristup podacima, koji nose oznaku "tajno" i "strogo tajno" a izdaje je Agencija za nacionalnu bezbjednost, saopšteno je Dnevnim novinama iz kabineta tog ministarstva.
Brđanin dobio pristup strogo čuvanim tajnim podacima
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Goran Danilović nedavno je imenovao Brđanina za glavnog policijskog inspektora za interne istrage i kontraobavještajnu zaštitu u Odjeljenju unutrašnje kontrole.

Upitan da prokomentariše da li je za takvu odluku imao saglasnost neposrednog starješine Unutrašnje kontrole Draga Spičanovića, iz Danilovićevog kabineta je odgovoreno:

"Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović je na osnovu člana 134 stav 1 i člana 104 stav 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a vezano za član 114 Zakona o unutrašnjim poslovima, donio rješenje kojim je Zoran Brđanin raspoređen na radno mjesto glavnog policijskog inspektora za unutrašnje istrage i kontraobavještajnu zaštitu. Imajući u vidu pomenute zakonske odredbe nije potrebna saglasnost, odnosno nije propisano da je za raspoređivanje u konkretnom slučaju potrebna saglasnost koju pominjete. Napominjemo da na osnovu člana 86 stav 3 i 4 Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i na osnovu člana 64 Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova nije postojala obaveza objavljivanja internog oglasa, jer se radi o radnom mjestu koje može biti popunjeno bez oglašavanja", stoji u odgovoru.

Iz MUP-a dalje objašnjavaju da je Brđanin do stupanja na dužnost savjetnika ministra Danilovića imao dozvolu za pristup tajnim podacima stepena tajnosti "povjerljivo". "Nakon što je ministar Danilović stupio na dužnost, u odnosu na Zorana Brđanina je podnesen zahtjev za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima stepena "strogo tajno", te je nakon sprovedene specijalne bezbjednosne provjere, koja obuhvata i dodatnu bezbjednosnu provjeru od Agencije za nacionalnu bezbjednost, Brđaninu izdata dozvola za pristup tajnim podacima stepena tajnosti "strogo tajno", navode iz kabineta Danilovića.

Kojim podacima pristupa Rakočević?

Da li ostali savjetnici Danilovića čitaju depeše sa oznakom "tajno" i "strogo tajno", u domenu je nagađanja s obzirom da savjetnik za bezbjednost Aleksandar Rakočević, koji bi po logici stvari trebalo da bude upućen u sva bezbjednosna pitanja, formalno nema takva ovlašćenja.

Sve i kada bi MUP zatražio dobijanje takve dozvole za ovog eksperta za bezbjednost, iz ANB-a teško da bi uslišili takav zahtjev, s obzirom da Rakočevićevu prošlost, koju je, prema sudskoj i policijskoj evidenciji, obilježilo niz nasilničkih prestupa, a posebno druženje sa pripadnicima barskog kriminalnog miljea. Upitani da prokomentarišu kojim podacima pristupaju savjetnici poput Rakočevića, iz MUP-a odgovaraju:

Ostali savjetnici imaju pristup tajnim podacima u skladu sa zakonom i principom "potrebno je da zna".

(dnevne novine)

 

Portal Analitika