Zanimljivosti

RAZOTKRIVEN HITLEROV PLAN Htio da otme papu Pija XII i dovede ga u Berlin

U dokumentima koje je objavio Vatikan u jednom od izvještaja navedeno je da je Adolf Hitler planirao otmicu pape Pija XII. Kako se tvrdi u jednom obimnom izvještaju, Hitlerova ideja je bila da u Vatikan pošalje elitnu jedinicu SS-a, koja bi otela papu i dovela ga u Berlin.
RAZOTKRIVEN HITLEROV PLAN Htio da otme papu Pija XII i dovede ga u Berlin
Portal AnalitikaIzvor

Antonio Nogara, jedan od nekadašnjih direktora Vatikanskog muzeja, svjedočio je susretu svog oca Bartolomea i sveštenika Đovanija Batiste Montinija, kasnije pape Pavla VI, krajem januara ili početkom februara 1944. godine. Montini je upoznao sagovornika s detaljnim izvještajima američkih i britanskih špijuna koji su otkrili Hitlerov plan.

Kada se saznalo za Hitlerov pakleni plan u Vatikanu se užurbano radilo na sakrivanju Pija XII. Jedan od planova je podrazumijevao da se papa skloni u tajne prostorije vatikanske biblioteke.

Antonio Nogara je umro prije dvije godine i među njegovim dokumentima su nađeni, između ostalog, i oni koji govore o Hitlerovom planu.

Nakon kraha nacizma, pojavilo se više istoričara koji su potvrdili istinitost o postojanju plana, a Nogarini dokumenti su dali dodatnu potvrdu tim stavovima.

Ipak, dosta istoričara osporava ove tvrdnje pozivajući se na naklonost Pija XII koju je gajio prema Hitleru. On je čak, zbog blagosti, u osudama Holokausta, prozvan i "Hitlerovim papom".

Vatikan je objavio i svedočenje generala SS Karla Volfa koji je izjavio da je od Hitlera dobio naredbu za otmicu pape Pija XII 13. septembra 1943. U naredbi je stajalo da bi papu trebalo oteti naredne godine.

- Naređujem ti da o ovome ne smiješ da razgovaraš apsolutno ni sa kim, dok ti ne kažem drugačije. Samo ja i rajsfirer Himler znamo za ovo. Da li ti je jasno? - citirao je Volf Hitlerove reči.

Plan je podrazumijevao da pored pape bude oteto i nekoliko biskupa. Volf je pojasnio je da je Hitler rekao da ne želi da papa padne u šake Saveznika i "bude izložen političkom i drugom pritisku i uticaju".

Plan nikad nije sproveden, a dosta pronacističkih sveštenika pomoglo je brojnim ratnim zločincima da izbjegnu pravdu, snabdevajući ih pasošima koje je izdavao Vatikan, piše Dejli mejl.

Na taj način su uspjeli da uteknu i komandant koncentracionih logora Sobibor i Treblinka, Franc Štangl, u kojima je ubijeno više od milion ljudi, kao i Adolf Ajhman, koji je bio idejni tvorac Holokausta i snosi odgovornost za smrt šest miliona ljudi.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika