Crna hronika

Sporazumi sa Marovićem kod sudija Savića i Jovića

Predsjednik Višeg suda u Podgorici, sudija Boris Savić, zadužio je jedan od dva sporazuma o priznanju krivice, kojima je bivši visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović priznao da je bio glavni vinovnik malverzacija u pet budvanskih afera. O drugoj nagodbi nekada vodeće ličnosti na crnogorskoj političkoj sceni odlučivaće Savićev kolega, sudija Dragoje Jović, potvrdila je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, Aida Muzurović.
Sporazumi sa Marovićem kod sudija Savića  i Jovića
Portal AnalitikaIzvor

“Jednim sporazumom o priznanju krivice zaključenim sa Svetozarom Marovićem zadužen je predsjednik suda - sudija Boris Savić, dok je drugim sporazumom o priznanju krivice Svetozara Marovića zadužen sudija Dragoje Jović“, navodi se u dopisu Višeg suda.

Muzurović je pojasnila i da zakonom nije predviđen rok u kojem moraju biti zakazana ročišta kada se radi o razmatranju i odlučivanju vezano za sporazume o priznanju krivice. Nagodbama koje je Marović  još 17. maja potpisao sa Tužilaštvom, predviđeno je da odleži 50 mjeseci u zatvoru i plati 100.000 eura na ime kazne zbog namještanja poslova određenim kompanijama prilikom ugovaranja gradnje donjeg bulevara u Budvi, puta u selu Krapina, gradnje kolektora u Bečićima, kao i za slučajeve „Properti investment“,  „Kopirajt“,,Prijevor“,

,,Jaz i TQ Plaza“. Jednom od sporazuma o priznanju krivice Marović se obavezao da državi vrati i milion eura, koliko je, prema stavu Tužilaštva, kriminalna organizacija kojom je rukovodio prihodovala od prljavih poslova. Iako je odmah nakon hapšenja negirao krivicu, Marović je u martu počeo pregovore s Tužilaštvom o sporazumnom priznanju krivice. Tužilaštvo ga tereti da je na čelu kriminalne grupe, ali da nije stekao novčanu korist. Kao šefa kriminalne organizacije označili su ga svjedoci saradnici Rajko Kuljača, Igor Trnski i Mirko Latinović. Oni su u Specijalnom tužilaštvu ispričali da je Marović rukovodio svim spornim poslovima i da su po njegovom nalogu oni sklapani. 

(Pobjeda)

 

Portal Analitika