Društvo

''Odluka UCG nije u skladu sa direktivama EU koje regulišu obrazovanje fizioterapeuta''

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore uputilo je otvoreno pismo Rektori Univerziteta Crne Gore, Dekanu Medicinskog fakulteta i Ministru prosvjete, novih odluka UCG-a koje, kako kažu, nisu u skladu sa dokumentima tj. direktivama EU koje regulišu obrazovanje fizioterapeuta.
''Odluka UCG nije u skladu sa direktivama EU koje regulišu obrazovanje fizioterapeuta''
Portal AnalitikaIzvor

Pismo prenosimo bez redakcijskih intervencija:

"U Biltenu Univerziteta Crne Gore broj 377 od 04.07.2016.g. na strani broj 3., piše: “Utvrđuje se struktura osnovnih primijenjenih studija, sa predloženim modulima po modelu 3+0 na Medicinskom fakultetu (Visoka medicinska škola i Primijenjena fizioterapija).”

Očekivana i najavljena reforma u studiranju za fizioterapeute u Crnoj Gori je donijela veliko razočaranje. Stečena diploma Specijaliste primijenjene fizioterapije neće biti prepoznata. Ali, da kažemo, time smo izjednačeni sa svim studentima Univerziteta Crne Gore. Ono što doživljavamo kao direktno ponižavanje naše profesiju jeste činjenica da se fizioterapeutima uskraćuje pravo za dalje obrazovanje na Univerzitetu Crne Gore. Dakle, fizioterapeuti u Crnoj Gori ne mogu da stiču Master diplomu. Svi oni koji žele dodatno obrazovanje moraće da ga potraže u okruženju!

Druga konstatacija a ujedno i pitanje od velikog značaja jeste šta će biti sa dosadašnjim diplomama „Specijalista primijenjene fizioterapije“ (postdiplomske specijalističke studije)? Ovaj stepen specijaliste nije napravio nikakav problem na polju kvaliteta, kao što piše za taj stepen obrazovanja u Vladinoj odluci o reformisanoj strukturi studija integrisanog UCG, već je dokazao da nije prepoznat značaj profesije fizioterapeuta u sistemu a naročito je tragično što se radi o zdravstvenom sistemu.

Na Udruženju fizioterapeuta Crne Gore je da traži obrazloženje za ovaj veliki korak nazad, za ovakvu odluku. Taman smo počeli da navikavamo javnost da kao profesija postojimo, da smo ravnopravno sa ostalim zdravstvenim radnicima spremni i prisutni u prevenciji i rehabilitaciji brojnih zdravstvenih problema, taman kad su građani i šira javnost shvatili da je fizioterapeut mnogo više od masera, uskraćuje nam se mogućnost da napredujemo u obrazovanju. Budućim fizioterapeutima neće biti dostupno obrazovanje nakon 3 godine osnovnih studija u Crnoj Gori.

Ono što je danas potrebno fizioterapeutima, na pragu ulaska u zajednicu evropskih naroda, jeste mogućnost visokog školovanja jednaka kao i u zemljama zapadne Evrope, čijem standardu u obrazovanju stremimo. Diploma bachelor i master fizioterapije su prepoznate u Evropi. Fizioterapeuti Crne Gore su i do sada bili mobilni i zapošljavali se u zemljama zapadne Evrope. To je na Zapadu tražena i cijenjena profesija. Zašto je degradirana u Crnoj Gori? Jer ovim činom to svakako jeste!

Dok se u svijetu fizioterapeuti bore za što bolje pozicioniranje profesije, Udruženje fizioterapeuta Crne Gore ne može da ne reaguje na ovakvu odluku. Reagujemo na odluku da se fizioterapeutima uskrati master diploma. Mi ne tražimo masovnu produkciju master diploma fizioterapeuta. Ne tražimo hiperprodukciju kadra koji nema gdje da se zaposli. Ne tražimo da se izmišljaju radna mjesta za kadar sa višim stepenom obrazovanja. Tražimo mogućnost da se dalje obrazujemo. Da najbolji od nas, oni koji su radom i uspjehom pokazali da vrijede, imaju pravo da se dalje obrazuju u struci koju su odabrali. Tražimo mogućnost da se i fizioterapeuti bave naučnim radom, da pišu master i doktorske teze koji će služiti kao izvor relevantnih podataka. Tražimo zaštitu za našu struku. Na nadležnima je da osmisle programe, naprave kriterijume, izmijene ili dopune studijske programe.

Podsjećamo Vas da su predstavnice Udruženja fizioterapeuta Crne Gore na 10. Skupštini ER-WCPT-a koja se održala od 21. do 23.04.2016.g. u Limasolu, na Kipru, Aleksandra Savić, Generalna sekretarka i Vesna Samardžić, predsjednica Regionalnog odbora Herceg Novi – Kotor – Tivat, informisale kolege da Crna Gora radi na uvođenju master programa za fizioterapeute od 2017.g., što je bila jedna od posebnih oblasti interesovanja ER-WCPT-a, međutim najnovija odluka od prije par dana nas je veoma iznenadila na osnovu koje se stiče utisak da idemo korak unazad a ne korak unaprijed kako je prvobitno bilo planirano. Ne interesuje nas ko je glavni inicijator unazađivanja fizioterapije kao profesije u Crnoj Gori već nas isključivo zanima interes i položaj fizioterapeuta u Crnoj Gori, u skladu sa standardima obrazovanja i fizioterapeutske djelatnosti u zemljama Evropske Unije.

U skladu sa evropskim i svjetskim standardima fizioterapije i politikom obrazovanja fizioterapeuta Svjetske konfederacije za fizikalnu terapije za region Evrope (Policy Statement on Physiotherapy Education of the ER-WCPT, 2014) se ističe da postoji obrazovanje fizioterapeuta na tri nivoa: osnovni, master i doktorski nivo. Zauzima se stav da u edukaciji fizioterapeuta treba da učestvuju oni koji imaju najmanje nivo mastera ili doktorski nivo. Najnovija Odluka Univerziteta Crne Gore se ne podudara sa dokumentima tj direktivama EU koje regulišu obrazovanje fizioterapeuta pa zahtijevamo da nam se kaže na osnovu koje države je sistem obrazovanja fizioterapeuta “3+0” planiran da se primijeni u Crnoj Gori?

Ljubazno Vas molimo da učinite sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi se ova Odluka promijenila i donijela nova koja će definisati da Crna Gora kvalitetno osmisli visoko obrazovanje fizioterapeuta u skladu sa evropskim i svjetskim standardima fizioterapije i politikom obrazovanja fizioterapeuta u EU."

Portal Analitika