Region

Bista Vuka Karadžića od danas u centru Ljubljane

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković otkrili su danas u slovenačkoj prijestonici bistu Vuka Stefanovića Karadžića.
Bista Vuka Karadžića od danas u centru Ljubljane
Portal AnalitikaIzvor

Skulptura se nalazi ispred pravoslavne crkve, Hrama svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani, a poklon je grada Beograda Ljubljani i replika djela vajara Petra Ubavkića iz 1889. godine.

Mali je istakao da je Ljubljana primanjem poklona i davanjem lokacije u centru grada za njegovo postavljanje, pokazala da joj je, kao i Beogradu, stalo da tradicionalno dobri odnosi dvije prijestonice dobiju i dodatni kvalitet kroz jačanje saradnje na polju kulture, prenosi RTS. 

"Pozivam domaćine da u što većem broju dolaze u Beograd, jer grad ima šta da ponudi u oblasti kulture, privrede, sporta i turizma", poručio je on. 

Prema riječima gradonačelnika Ljubljane Milan Janković, lokaciju za postavljanje biste, pored pravoslavne crkve, izabrao je sam grad Ljubljana, jer za to nema boljeg mjesta.

"Lokacija je pogodna, pored crkve, parka Tivoli, tu je i spomenik Trubaru, kao i Narodna galerija preko puta i uvjeren sam da će spomenik dobiti svoju težinu", poručio je on. (Tanjug)

Portal Analitika