Abiznis

"URA želi da sruši najveći crnogorski brend"

Građanski pokret URA, napadima na poslovanje Plantaža, očigledno želi da sruši najveći crnogorski brend, ocijenjeno je iz te kompanije.
"URA želi da sruši najveći crnogorski brend"
Portal AnalitikaIzvor

Iz Građanskog pokreta URA ranije je saopšteno da je nekadašnji finansijska direktorka kompanije Plantaže, Valerija Saveljić, podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu novu krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora tog preduzeća, Verice Maraš, i drugih odgovornih, zbog sastavljanja lažnih bilansa.
U reagovanju Plantaža navodi se da je danas nastavljena hajka na uspjeh te kompanije, i da “ovog puta napadač ima novo lice - lice starog prirodnog neprijatelja koji je obukao novu političku odoru”. 

Prema riječima Saveljićeve, Izvještaj o poslovanju za 2015. godinu se nije smio usvojiti jer je kvalifikovan po procjeni Revizora sa 'mišljenjem sa rezervom'.
"To znači da rezultat treba umanjiti za iznos od 1.573.000 eura koji se odnosi na rezervisanje potraživanja od Glavnog grada, kao i za iznos od 941.000 eura za kratkoročne finansijske plasmane u zajedničku firmu PLANT-OMP. Po mišljenju  revizora KPMG, rezultat Plantaža za 2015. je gubitak od 769.000 eura, a ne profit od 1.745.000 eura", saopštila je Saveljić.

Na navode, Valerije Saveljić, naišla je burna reakcija Plantaže.

“Pokret URA je dobio novu ‘snagu’ i pokušava da populistički i politički polemiše sa Kompanijom 13. Jul Plantaže”, kaže se u reagovanju.

Iz Planataža su podsjetili da u svom poslovanju, posljednjih 25 godina, ostvaruju profit, i da su posljednjih deset godina prihodi bili preko 320 miliona eura, dok je profit kompanije u istom periodu iznosio 33 miliona eura.

“Vino Plantaža je godinama među vodećim crnogorskim izvoznim proizvodima, a izvoz za posljednjih deset godina prelazi cifru od 170 miliona eura”, naveli su iz te kompanije.

Prema njihovim riječima, Plantaže su danas jedina državna kompanija koja nije dobijala subvencije od države.

U reagovanju se navodi da Plantaže godišnje angažuju oko 1,5 hiljada zaposlenih i za njihova primanja izdvajaju preko 12 miliona eura, kao i da je ta kompanija u posljednjih deset godina, investirale u razvojne projekte preko 40 miliona eura iz sopstvenih sredstava, bez pomoći i garancija države.

Iz Plantaža su kazali da ne žele komentarisati postupke otpuštene radnice Plantaža protiv koje su, kako su naveli, pokrenuli brojne krivične postupke zbog brojnih nepočinstava koje je napravila tokom svog angažmana u Kompaniji i nakon otpuštanja. 

“Ako je to legitimacija za politički angažman u pokretu URA, onda svi treba da budu svjesni činjenice da su maske konačno pale. Ovi subjekti očito žele da sruše najveći crnogorski brend, a mi im u tome ne možemo pomoći”, kaže se u reagovanju. 

Navodi se da će sudske i druge nadležne instance dati sud “o tim njenim nepočinstvima”.

“A zaposleni i penzioneri Plantaža, vlasnici akcija ove kompanije, svoj sud su dali na Skupštini akcionara kada su, sa 95 odsto od ukupnog broja ovih akcionara, podržali drugog kandidata i odbili stavove ove, u najmanju ruku, kontraverzne osobe”, zaključuje se u reagovanju. (mina)

Portal Analitika