Politika

Dostavili DIK-u amandmane na podzakonska akta

Radna grupa za analizu i unaprjeđenje podzakonskih akata Državne izborne komisije (DIK), koju su uspostavile tri nevladine organizacije (NVO), proslijedila je danas tom tijelu amandmane i preporuke čijim bi se usvajanjem, kako su ocijenili, dao doprinos unaprjeđenju izbornog sistema u Crnoj Gori.
Dostavili DIK-u amandmane na podzakonska akta
Portal AnalitikaIzvor

U zajedničkom saopštenju Centra za građansko obrazovanje (CGO), Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koji su osnovali Radnu grupu, navodi se da su DIK-u proslijedili 39 amandmana na pet podzakonskih akata, kao i deset preporuka.

“Utvrđivanju finalnih amandmana i komentara prethodile su četiri sjednice Randne grupe, intenzivna komunikacija njenih članova kao i javna rasprava sprovedena širom Crne Gore, u okviru koje smo se sreli sa skoro 100 predstavnika opštinskih izbornih komisija i političkih subjekata iz svih crnogorskih opština”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da bi se, ukoliko DIK usvoji dostavljene amandmane, u Crnoj Gori prvi put definisala jasna i precizna procedura za razmatranje osnovanosti prigovora za povredu biračkog prava, a nadležnim izbornim komisijama u ruke dali razni mehanizmi na osnovu kojih mogu profesionalno i nepristrasno da razmotre navode iz prigovora. 

Na taj način bi se, smatraju u tim NVO, zaustavila dosadašnja loša praksa političkog preglasavanja o izbornim neregularnostima, čime bi se na vrlo konkretan način dao doprinos unaprjeđenju izbornog procesa u Crnoj Gori.

“Ukoliko DIK usvoji podnijete amandmane, unaprijediće se i tajnost glasanja crnogorskih građana, jer se njima predviđaju mjere koje bi osigurale onesposobljavanje video nadzora na biračkim mjestima i smanjile mogućnost da se nezakonito popisuju birači”, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da bi se usvajanjem amandmana smanjila mogućnost zloupotreba prilikom glasanja putem pisma, jer oni predviđaju da se licima koja nijesu u svjesnom stanju ne može omogućiti da glasaju, kao i da se moraju zapisnički konstatovati svi relevantni podaci o licima koja na biračko mjesto donesu više zahtjeva za glasanje putem pisma. 

“Takođe, DIK-u smo dali i set mjera koje bi suštinski unaprijedile nezavisnost i samostalnost glasanja osoba sa invaliditetom – tačne instrukcije za postavljanje glasačkih kutija i kabina, odnosno paravana za glasanje, odredbu kojom bi se promijenila boja šablona za glasanja osoba bez ostatka vida, kako niko ne bi mogao na osnovu otisaka hemijske olovke da zaključi kako su oni glasali i mnoge druge”, naveli su iz CGO, UMHCG i MANS-a.

U Radnoj grupi, koja je danas završila svoj posao, pored organizatora su bili i predstavnici Demokratske partija socijalista, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije, Demosa, Socijaldemokrata, Pozitivne Crne Gore, Bošnjačke stranke, Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Liberalne partije, Force, Albanske alternative, Centra za demokratsku tranziciju i Centra za monitoring i istraživanje.

Konstituisanje i rad Radne grupe dio je projekata „Pošteni izbori slobodni od korupcije“ koji finansira Evropska unija.

CGO, UMHCG i MANS su pozvali DIK da predložene amandmane i preporuke što prije razmotri i usvoji, i da na taj način konkretno unaprijedi izborni proces, što bi bilo vidljivo već na prvim parlamentarnim izborima koji su planirani za oktobar. 

“Želimo da vjerujemo da će DIK ove amandmane usvojiti što prije i to jednoglasno, kao što su oni usvojeni od svih članova radne grupe koji dolaze iz redova civilnog sektora i političkih subjekata”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika