Svijet

Kina i Rusija protiv antiraketnog sistema u Južnojo Koreji

Kina i Rusija osudile su danas najavljeno raspoređivanje američkog antiraketnog sistema u Južnoj Koreji, ocijenivši da će on "ozbiljno narušiti " regionalnu bezbjednost i da bi mogao da ima "nepopravljive posljedice".
Kina i Rusija protiv antiraketnog sistema u Južnojo Koreji
Portal AnalitikaIzvor

Vašington i Seul objavili su danas da su postigli dogovor o raspoređivanju antiraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji, kao reakcija na navodno povećane prijetnje iz Sjeverne Koreje.

U njihovom zajedničkom saopštenju ne navodi se kada bi trebalo da bude postavljen taj sistem.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo danas u saopštenju da će antiraketni sistem "ozbiljno narušiti interese strateške bezbjednosti zemalja regiona, među kojima je i Kina".

Navodi se i da Peking izražava svoje "čvrsto negodovanje i čvrsto protivljenje".

SAD i Južna Koreja počele su da razgovaraju o postavljanju tog sistema u februaru, mjesec dana poslije četvrte sjevernokorejske nuklearne probe.

Kina smatra da sistem THAAD pokriva zonu koja ide daleko dalje od Korejskog poluostrva i prema tome predstavlja prijetnju za kineske interese.

Kina je zatražila od SAD i Južne Koreje da prekinu operaciju raspoređivanja ovog sistema, i navela da taj antiraketni sistem neće doprinijeti nuklearnom razoružanju na Korejskom poluostrvu.

Kina, koja je saveznik Sjeverne Koreje, smatra da američki antiraketni sistem u Južnoj Koreji neće smiriti tenzije nego će samo podstaći dalju trku u naoružanju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo danas da bi postavljanje antiraketnog štita moglo da "poremeti ravnotežu u regionu" i pozvalo je svoje partnere da izbjegnu akcije koje bi mogle da imaju "nepopravljive posljedice"."Takve akcije, kakvo god bilo opravdanje za njih, imaju negativni uticaj na svjetsku stabilnost. One prijete da pogoršaju napetosti i stvoriće nove probleme na Korejskom poluostrvu", navelo je rusko ministarstvo.

Kina i SAD su već u napetim odnosima oko drugog pitanja, suvereniteta nad Južnim kineskim morem. Peking polaže prava na skoro cijelo to more, što osporavaju druge zemlje u tom regionu, kao što su Filipini, saveznici Vašingtona.

Da bi dala legitimitet svojim pretenzijama, Kina je vještački povećala ostrva ili grebene u tom moru i na njima sagradila avionske piste, luke i druge instalacije. Kao odgovor na to, američka ratna mornarica pojačala je svoje prisustvo u tom regionu, i posljednjih mjeseci poslala ratne brodove u blizini.

Trenutno se u toj oblasti nalazi američki nosač aviona "Ronald Regan".

 

Portal Analitika