Društvo

Budva: Poboljšanje kvaliteta života LGBTIQ populacije

U Budvi je danas održana panel diskusija o doprinosu unapređenju kvaliteta života LGBTIQ populacije. Opština Budva jedna je od dvanaest crnogorskih opština koje su, do sada potpisale Memorandum o saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, čiji cilj je unapređenje položaja i zaštite prava LGBT zajednice i eliminisanje svih oblika diskriminacije na lokalnom nivou.
Budva: Poboljšanje kvaliteta života LGBTIQ populacije
Portal AnalitikaIzvor

“Potpisivanje ovog sporazuma izraz je ozbiljne namjere opštine Budva da integriše pripadnike/ce LGBT zajednice, kao ranjive grupe, kao i da promoviše jednakost i unapređenje tolerancije prema LGBT osobama. Namjera nam je se svi naši građani i građanke osjećaju jednako sigurnim i zaštićenim” poručila je sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti u opštini Budva, Ratka Špadijer.

Ona je rekla da će opština Budva zajedno sa Ministrastvom za ljudska i manjinska prava i civilnim sektorom, u okviru svojih mogućnosti zajednički stvarati uslove koji će dovesti do eliminisanja svih vidova diskriminacije ove populacije u lokalnoj zajednici, te da razmatraju ideju o donošenju lokalnog LGBT akcionog plana.

Prepoznata je neophodnost multisektorske saradnje, poručeno je sa panela, odnosno uspostavljanja saradnje sa svim stejkholderima, iz resora zdravlja, obrazovanja, socijalne zaštite i posebno turističke privrede.

Master plan razvoja crnogorskog turizma zagovara stvaranje različitih specijalizovanih niša pri čemu bi jedna od takvih svakako mogla biti i LGBT turizam. Ako se turistička ponuda otvori prema LGBT turistima, pružiće se prilika turističkoj privredi Crne Gore da iskoristi ovaj značajan potencijal, poručeno je danas iz opštine Budva.

“U tom cilju, potrebno je razmotriti činjenicu jesmo li spremni da budemo gej frendli destinacija i u kojoj mjeri možemo govoriti o visokom stepenu tolerancije i značajnom iskoraku kada je riječ o borbi protiv diskriminacije i poštovanju prava LGBT zajednice na lokalnom nivou?”pitaju se oni.

Nacionalna LGBT politika dobila je brojne pohvale sa relevantnih međunarodnih adresa. Crna Gora jeste napravila velike korake kada je riječ o zaštiti i unapređenju prava i sloboda pripadnika/ca drugačije seksualne orijentacije, u veoma kratkom vremenskom periodu.

Namjera je da, u fokusu budućih aktivnosti usmjerenih na unapređenje kvaliteta života LGBTIQ zajednice bude jačanje politike iz ove oblasti na lokalnom nivou.

Na panelu su učestvovali i Jelena Čolaković ispred NVO"Juventas", Danijel Kalezić ispred NVO "Queer Montenegro", Ranko Andrijašević ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Dragan Đukić ispred institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Portal Analitika