Društvo

NVO "Dukljani" u posjeti Gaeti

Članovi navijačke grupe "Dukljani" boravili su u italijanskom gradu Gaeti, sa kojim Crna Gora ima posebne veze.
NVO "Dukljani" u posjeti Gaeti
Portal AnalitikaIzvor

Tamo ih je dočekao gadonačelnik Gaete Cosimo Mitrano sa saradnicima, kao i predsjednica Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore u Italiji Danijela Đurđević.

"Njoj dugujemo posebnu zahvalnost zbog angažovanja oko ove posjete", kazao je, za Radio Crne Gore, jedan od vođa grupe, Đorđije Vukčević.

U subotu su u Gaeti podigli crnogorsku zastavu i položili vijenac na spomenik crnogorskim borcima koji su živote položili za domovinu.

 

.

 

"Predstavnici NVO Dukljani su poslije skoro 100 godina zaborava na Crnogorske vitezove odlučili da krenu na put do daleke Gaete u Italiju i da osvježe sjećanja na ove velike ljude kao i njihove potomke koji žive u tom dalekom gradu i koji su sa puno emocija tog dana bili prisutni na ovom mjestu", kazao je Vukčević.

 

..

 Na svečanosti u opštini koja je bila organizovana ovim povodom "Dukljani" su uručili poklone, između ostalog, i zastavu Crne Gore koja će se čuvati u toj instituciji.

Podsjetimo, nakon sloma Božićnog ustanka, koji je crnogorski narod podigao 6. januara 1919, mnogi zelenaši prebjegli su u Gaetu, kako bi pokušali da se reorganizuju i stvore čvrstu vojsku koja bi se suprotstavila mnogobrojnom srpskom okupatoru.

 

.

 

Crnogorska Vlada je, u dogovoru sa ustanicima, 10. marta 1919, donijela odluku da se vojnici prebace u Gaetu. Gaeta se prije zvala Città di Elena - Jelenin Grad, po kraljici od Savoje Jeleni, ćerki crnogorskog kralja Nikole.

rtcg.me

Portal Analitika