Abiznis

Podrška Ministarstva poljoprivrede nacionalnom udruženju „Organic Montenegro“

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sistemski i u kontinuitetu podržava organsku poljoprivredu u Crnoj Gori i organske proizvođače. Podrška je evidentna kroz tri vrste aktivnosti: finansijska pomoć i posredovanje u pribavljanju olakšica njihovom poslovanju, edukaciju (organizovanje seminara i studijskih putovanja) i promociju (organizovanje događaja namijenjenih efikasnijoj prodaji i promociji organskih proizvoda). Većina korisnika ovih aktivnosti pripadaju upravo udruženju „Organic Montenegro“.
Podrška Ministarstva poljoprivrede  nacionalnom udruženju „Organic Montenegro“
Portal AnalitikaIzvor

-Zato smo neprijatno iznenađeni nedavnim malicioznim komentarima i deplasiranim optužbama na račun MPRR.  Podrška organskim proizvođačima povećana je i ove godine. Agrobudžetom za 2016. smanjene su minimalne površine u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji koje ulaze u sistem obračna premija i time povećao broj korisnika. Povećana je podrška za povrtarstvo, ljekovito bilje i podrška po uslovnom grlu. Konkretno, ove godine organski proizvođači dobijaju 350€/ha za višegodišnje zasade, 300€/ha za proizvodnju povrća, ljekovitog/aromatičnog bilja, 250€/ha za proizvodnju sjemenskog i sadnog materijala i 200€/ha za ratarsku proizvodnju. U stočarskoj proizvodnji po uslovnom grlu krave, junice, ovce i koze 85€; po jedinki živine 4€ i po košnici 30€. Dodatno, postoji mjera „Unapređenje kvaliteta proizvoda“ kroz koju je obezbijeđena podrška sertifikovanim organskim proizvođačima u iznosu 300€ po proizvođaču. Povrh svega, usluge kontrole i sertifikacije su besplatne. Dakle, i te troškove snosi država- saopšteno je iz Ministartva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Osim finansijske pomoći MPRR intenzivno učestvuje u pružanju adekvatne edukacije organskim proizvođačima, olakšava dostupnost informacijama, standardima i trendovima u oblasti organske proizvodnje. Samo u prošloj godini MPRR je organizovalo studijsko putovanje za organske proizvođače Francuskoj i Njemačkoj.

Takođe, MPRR je posvećeno i promociji i afirmaciji organskih proizvođača i njihovih proizvoda. U 2015. godini MPRR je pokrenulo kampanju za promociju organske domaće hrane i projekat „Dani crnogorske organske hrane“. Ministarstvo je kupilo deset štandova i ustupilo ih na korišćenje Nacionalnom udruženju organskih proizvođača „Organic Montenegro“. Projekat je osmišljen na način da proizvođači svoje proizvode izlažu jednom nedeljno na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

U cilju još bolje promocije poljoprivrednih proizvoda ove godine MPRR je podržalo i  inicijativu TO Budva za pokretanje projekta „Pijaca ruralnih proizvoda“ i uspjelo da pored proizvođača s teritorije Opštine Budva uključi i organski proizvođače članove udruženja „Organic Montenegro“. Na taj način jednom nedeljno mogu da plasiraju svoje proizvode u turističkoj prijestonici. Sa istom namjerom pokrenut je projekat „Karavan organskih i tradicionalnih proizvoda“ koji je osmišljen povodom obilježavanja jubileja 10 godina nezavisnosti Crne Gore. Karavan je obišao više gradova, posebno onih u kojima boravi značajniji broj turista.

Upravo je posljednji projekat „Karavan organskih i tradicionalnih proizvoda“ poslužio kao povod udruženju „Organic Montenegro“ da iznese optužbe na račun MPRR, koje smatramo neosnovanim i neprimjerenim. Naime, iz udruženja su istakli da nijesu na vrijeme bili upoznati sa projektom i da su posjete opštinama Podgorici i Nikšiću proizvođače koštale žrtvovanja dana i izložile dodatnim troškovima. Imajući u vidu sve navedene činjenice apsurdno je iznositi ocjene da Ministarstvo želi da proizvođače izloži dodatnom trošku ili da na bilo koji drugi način djeluje u suprotnosti sa njihovim interesima. Ucjenjivački ultimatumi, maliciozne izjave i nespremnost za saradnju koje je udruženje „Organic Montenegro“ ovom prilikom demonstriralo, narušava izvanredan odnos koje Ministarstvo ima sa ostalim organskim proizvođačima i baca sijenku na napredak koji je Crna Gora postigla u oblasti povećanja konkurentnosti tržišta svojih poljoprivrednih proizvoda.

Izražavamo iskrenu nadu da će „Organic Montenegro“ uvidjeti grešku, razmotriti svoje navode i korigovati budući odnos prema Ministarstvu, jer saradnja nije jednosmjerna, već dvosmjerna ulica. Blijede pokušaje politizacije treba ostaviti po strani i latiti se posla. Samo sa još više rada i još boljim rezultatima možemo ići naprijed. One koje misle suprotno, zatrpaće prašina sopstvenog poraza.

Portal Analitika