Kultura

Knjiga profesorki sa nikšićkog Filološkog fakulteta objavljena u V. Britaniji

Izdavačka kuća Cambridge Scholars Publishing iz Velike Britanije objavila je monografsku publikaciju pod naslovom “Re-Entering Old Spaces”, koju su priredile Marija Krivokapić i Aleksandra Nikčević-Batrićević, profesorke sa Filološkog fakulteta u Nikšiću.
Knjiga profesorki sa nikšićkog Filološkog fakulteta objavljena u V. Britaniji
Portal AnalitikaIzvor

Ova knjiga nastala je kao rezultat desetog međunarodnog naučnog skupa anglista koji organizuje Studijski program za engleski jezik i književnost. Pored uvoda koji potpisuju urednice ovoga izdanja, u ovoj knjizi objavljeni su radovi anglista i romanista sa postjugoslovenskih prostora, kao i Velike Britanije, Irske, Italije, Albanije, Iraka (Božica Jović, Đuzepe Barbusa, Denis Kuzmanović, Tomislav Kuna, Robert Salivan, Janko Andrijašević, Vanja Vukićević-Garić, Nina Haritou, Aleksandra Žeželj-Kocić, Bovjola Šatro, Lran Gami, Aleksandra V. Jovanović, Branko Marjanović, Salih M. Hameed, Raad Kareem Abd-Aun, Olivera Popović, Ilda Erkoci).

Sintagma old spaces prihvaćena je u kontekstu ove knjige u metaforičkom smislu, te i u fizičkom, mehaničkom, linearnom, simboličkom smislu, doksuautori ovih tekstova za njenim smislom tragali na mapama, u arhitekturi, na pozorišnim scenama, u starim knjigama, u identitetima ljudi, u postavkama i teorijama od vremena Aristotela i Ajnštajna do prvih decenija dvadeset i prvog vijeka.

U pokušaju dostizanja prostora, autori u ovoj knjizi koristili su različite pristupe i diskurzivne strategije, istovremenopreispitujući njihova ograničenja. U njihovim tekstovima značajno je i pitanje kako su prostori stvarani u napisanim tekstovima i njihovim simboličkim predstavama, kako se predstave o prostoru mijenjaju u kontekstu intencija posjetioca, ili kako uprkos promjenjivim perspektivama ostaju nepromijenjene.

U pitanju je vrijedno izdanje koje značajno doprinosi korpusu nauke o književnosti u kontekstu anglistike.

Portal Analitika