NATO

STOLTENBERG: Alijansa neće novi Hladni rat, vrata ostaju otvorena

NATO ne traži nove sukobe i ne želi novi Hladni rat, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg uoči početka sastanka lidera zemalja članica, i poručio da je Samit u Varšavi pokazatelj da vrata Alijanse ostaju otvorena.
STOLTENBERG: Alijansa neće novi Hladni rat, vrata ostaju otvorena
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da će Crna Gora biti prisutna na Samitu, da je u procesu pridruživanja i da učestvuje na sastancima, kao i da će postati članica nakon ratifikacije Protokola u svih 28 članica NATO-a.

„Ovaj Samit opet dokazuje da su vrata NATO-a otvorena. U procesu smo širenja Alijanse sa 28 na 29 članica“, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da će se lideri zemalja NATO članica za nekoliko sati okupiti, na dvodnevnom Samitu, kako bi razgovarali o budućnosti Alijanse, vođeni zajedničkim vrijednostima demokratije, individualne slobode i vladavine prava.

„Samit se održava u odlučujućem momentu u istoriji Alijanse, sa nepredvidivim prijetnjama i kompleksnim izazovima iz raznih pravaca. NATO je odgovorio, pojačali smo kolektivnu odbranu“, kazao je Stoltenberg.

Kako je kazao, uradili su sve što su rekli da će da urade, navodeći da je sposobnost i spremnost Alijanse da brani svoju teritoriju i građane pojačana.

Lideri zemalja članica će, kako je najavio, na Samitu donijeti odluke o daljem jačanju kolektivne odbrane i zaštiti stabilnosti van granica NATO-a, kao i o povećanju prisustva u istočnom dijelu Alijanse, u Poljskoj, Estoniji, Litvaniji i Letoniji. „Sve što radimo je u svrhu odbrane i transparentno i u skladu sa našim međunarodnim obavezama“.

„Naš stav je jasan - NATO ne traži sukob. Mi ne želimo novi Hladni rat. Hladni rat je istorija i treba da ostane istorija“, kazao je generalni sekretar Alijanse.

On je rekao daće nastaviti da traži konstruktivan i značajan dijalog sa Rusijom, kako bi njihove namjere učinili jasnim, otklonili nesporazume i smanjili rizik od vojnih incidenata ili nesreća.

Rusija je, dodao je on, najveći komšija NATO-a i važan dio evropske bezbjednosti. „Neprekidan dijalog je od ključnog značaja i zato smo uspostavili Savjet NATO-Rusija“.

„Za sigurnost naših nacija nije dovoljno da naša odbrana bude i dalje jaka, moramo pomoći našim partnerima da budu jači“, poručio je Stoltenberg.

On je rekao da će NATO pomoći partnerima na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi da osiguraju sopstvene zemlje i da se bore protiv terorizma. „Obuka lokalnih snaga je često naše najjače oružje protiv nasilnog ekstremizma“.

„Sve što radimo da bi se odbranili i imali stabilnost je uvećano kad radimo sa drugima, a ovo je posebno tačno kada govorimo Evropskoj uniji. Dijelimo iste vrijednosti i interese i suočavamo se sa zajedničkim prijetnjama. Dok će Bregzit promijeniti odnos Velike Britanije sa EU, neće promijeniti vodeću poziciju Velike Britanije u NATO-u“, ocijenio je Stoltenberg.

Kako je kazao, jedinstvo i saradnja između NATO-a i EU ostaje važna kao i uvijek i na ovom Samitu podići će partnerstvo na viši nivo.

Govoreći o budžetu za odbranu, Stoltenberg je rekao da ove godine očekuje porast na tri odsto, kad su u pitanju evropske članice i Kanada.

Stoltenberg je rekao da je NATO skoro 70 godina uspio da održi bezbjednost u Evropi.

„U posljednjim godinama svijet se dramatično promijenio i mi nastavljamo da se mijenjamo sa njim. Ono što se ne mijenja je veza između Evrope i Sjeverne Amerike na kojoj je osnovana naša Alijansa. Neće se promijeniti ni naša spremnost da štitimo jedni druge, dijelimo iste vrijednosti i očuvamo mir i bezbjednost za buduće generacije“, zaključio je Stoltenberg.

Mina 

Portal Analitika