Politika

LEKIĆ: Spremni i za koalicije samo da pobijedimo režim

DEMOS je najbliži samostalnom nastupu na oktobarskim parlamentarnim izborima, ali je u cilju opozicione pobjede spreman i za druge modele ukoliko se u analizama pokažu superiorniji, kazao je u intervjuu za Dan lider DEMOS-a, Miodrag Lekić.
LEKIĆ: Spremni i za koalicije samo da pobijedimo režim
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da će predstavnici opozicije u Vladi izbornog povjerenja nastaviti sa dokumentovanim otkrivanjem zloupotreba vlasti i intenziviranom komunikacijom sa javnošću.

- Skupština je nažalost pala na nizak nivo, jedan od najnižih od svog postojanja. Suštinska degradacija političkog života se ogleda u tome da je autokratsko-korupcionaškom operacijom Đukanović učvrstio kontrolu i nad Skupštinom. Naime, Milo Đukanović sada u vrhu i sistemu institucionalne vlasti ima dvije kontrolisane, izborno nelegalne, politički neautonomne, prilično farsične osobe koje pokrivaju mjesta predsjednika države i Skupštine. Naravno, ovaj korupcionaški poduhvat se ne završava na tome jer on ima i svoju funkcionalnu stranu - kazao je Lekić.

On smatra da je u parlamentu formirana nova većina koja mehanički glasa sve što joj formalni i neformalni vrh vlasti servira.

- Isini za volju, inercija takvog glasanja postojala je i ranije, da bi se vremenom mehničko glasanje pretvorilo u polumehaničko, a zatim i suprotstavljeno kada je Vlada izgubila većinu i objektivno pala u samom parlamentu. Upravo tada je uslijedila operacija političke korupcije nakon čega je Skupština spuštena na ovaj nivo. Kao što je poznato, zbog ovog posljednjeg čina političke korupcije u parlamentu DEMOS ne učestvuje u njegovom radu, osim kada su u pitanju posebno važne teme i glasanje iz ekonomske i socijalne oblasti - istakao je Lekić.

Opširnije u Danu...  

Portal Analitika