Crna hronika

Protiv Zlokovića pet prijava

Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv javnog izvršitelja iz Podgorice Aleksandra Konstantina Zlokovića i više NN lica zbog sumnje da su na osnovu falsifikovane sudske presude sa računa Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije „skinuli” 263 hiljade eura. Predmet je predmet proslijeđen Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, na nadležno postupanje saopšteno je Pobjedi iz Tužilaštva.
Protiv Zlokovića pet prijava
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tužilaštvo je počelo istragu na osnovu prijave Ministarstva za informaciono društvo i imovinsko-pravnih odnosa države.

Ali, to nije prva prijava protiv Zlokovića, koji je bio i prvi predsjednik Komore javnih izvršitelja!

Prema riječima generalne direktorke Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijane Laković-Drašković, oni su se zbog Zlokovića obraćali Tužilaštvu početkom maja i 5. juna ove godine.

"U prvom slučaju nemamo povratnu informaciju od Tužilaštva da li je pokrenut i eventualno u kojoj je fazi postupak, ali očekujemo da će preduzeti sve radnje i mjere u okviru zakonskih ovlašćenja povodom prijava Ministarstva pravde. Mi smo protiv Zlokovića podnijeli i tri prijedloga za pokretanje disciplinskog postupka Disciplinskoj komisiji, od kojih su dva u toku, a u jednom slučaju mu je izrečena samo opomena", rekla je Laković Drašković Pobjedi.

Pod lupom

I nije samo Zloković bio u fokusu žalbi građana i preduzeća. Laković-Drašković ističe da je zbog kršenja propisa utvrđenih nadzorom, te nakon postupanja po predstavkama koje se odnose na rad javnih izvršitelja, kao i obavještenja jednog osnovnog suda o nepravilnostima u radu javnog izvršitelja Ministarstvo pravde od septembra 2015. godine do danas Disciplinskoj komisiji podnijelol 4 prijedloga za pokretanje disciplinskih postupaka protiv osam javnih izvršitelja. Do danas je okončano deset disciplinskih postupaka, u kojima je izrečeno pet opomena, dvije novčane kazne od po 500 eura i jedna zabrana obavljanja izvršiteljske djelatnosti u trajanju od šest mjeseci, dok su u dva slučaja donesene odluke o odbijanju prijedloga za pokretanje disciplinskog postupka. Ostali postupci su u toku.

"Povodom tri slučaja, koja se odnose na dva javna izvršitelja, Ministarstvo pravde je spise predmeta dostavilo nadležnom tužilaštvu na ocjenu, da bi se utvrdilo da li u njihovom postupanju ima elemenata bića krivičnog djela, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", rekla je Laković-Drašković.

Ministarstvu pravde je od početka rada javnih izvršitelja, od aprila 2014. godine, podneseno 70 pritužbi na njihov rad, koje se uglavnom odnose na nadležnost za postupanje, donošenje rješenja o blokadi svih računa, blokadi svih sredstava na računima bez obzira na zakonska izuzeća i ograničenja od izvršenja, na primjenu Uredbe o tarifi javnih izvršitelja, na ponovno izvršenje već izvršenog potraživanja, na dostavljanje, na upise zabilježbe kod Uprave za katastar i sl.

"Po svim predstavkama Ministarstvo pravde je adekvatno postupilo, na način što je pribavilo izjašnjenje javnog izvršitelja i izvršilo uvid u spise predmeta radi utvrđivanja činjeničnog stanja i preduzimanja odgovarajućih mjera", kazala je Laković-Drašković.

Kad zataji sistem

Sistem kontrole rada javnih izvršitelja očito je zatajio. Predsjednik Komore javnih izvršitelja Ivan Petrović smatra da ovakvi slučajevi urušavaju ugled profesije.

"Kao i ostali javni izvršitelji koji časno i savjesno obavljaju svoj posao, šokiran sam saznanjem da je neko lice, ili više njih, na ovako drzak način, preko kancelarije javnog izvršitelja, skinuo novac sa računa oštećenog i prisvojio ga. Ne ulazeći u to da li u radnjama javnog izvršitelja ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, moramo da prihvatimo činjenicu da ovakvi slučajevi urušavaju ugled Komore javnih izvršitelja", kazao je Petrović za Pobjedu.

On očekuje da će ovaj slučaj biti istražen u što kraćem roku, kao i da će počinioci biti procesuirani, uz isticanje da je odgovornost individualna.

"Ukoliko se utvrdi odgovornost javnog izvršitelja, u disciplinskom postupku moze se izreći mjera trajne zabrane obavljanja izvršiteljske djelatnosti", objasnio je Petrović, ističući da nema mjesta generalizovanju odgovornosti. Ističe da su javni izvršitelji doprinijeli bržem i efikasnijem postupku izvršenja, što je jedan od uslova za dalje integracije Crne Gore u EU.

"Stranke su u zadovoljnije radom javnih izvršiteja nego ranijim sporim sudskim postupcima. Činjenica je i da je postupak izvršenja po prirodi složen i znajući da se zadire u imovinska prava učesnika u postupku, jasno je da su izvršitelji pod velikim pritiskom i da su u nas konstantno uperene oči javnosti. Mi sa tim pritiskom živimo i radimo, a često smo izloženi i verbalnim napadima i prijetnjama", rekao je Petrović.

I Komora vodi postupak

Komora javnih izvršitelja je u okviru svojih nadležnosti pokrenula kontrolu rada Zlokovića i o rezultatima te kontrole će obavijestiti Ministarstvo pravde i preduzeti zakonske mjere, saopšteno je iz tog strukovnog udruženja.

"Protiv Zlokovića se vode dva disciplinska postupka, od kojih je jedan pokrenula Komora kaže se u saopštenju i ističe da snažno osuđuju svakog Javnog izvršitelja koji postupa nesavjesno i nezakonito. U konkretnom slučaju javnog Izvršitelja Aleksandra Konstantina Zlokovića, pozivamo još jednom nadležne organe da utvrde činjenice i preduzmu odgovarajuće mjere", navodi se u saopštenju.

Pobjeda

Portal Analitika