Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Crna hronika

Olivera Ilinčić na proslavi rođendana kraljice Elizabete

Srpska državljanka Olivera Ilinčić, za kojom su crnogorske vlasti u maju raspisale potjernicu zbog sumnji da je bila ključni akter u brojnim budvanskim aferama slobodno šeta Beogradom.
Olivera Ilinčić na proslavi rođendana kraljice Elizabete
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To je Pobjedi potvrđeno iz više izvora. Za Ilinčić su raspisane i nacionalna i međunarodna potjernica, ali se ona, kako tvrde izvori, kreće bez bojazni da će biti uhapšena.

Koliko je ona sigurna da se neće naći u pritvoru potvrđuje i njen skorašnji odlazak na prijem u ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

Zvanice, među kojima je bila i Ilinčić potvrdile su da je ona 16. juna prisustvovala prijemu povodom rođendana kraljice Elizabete u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

Olivera Ilinčić bila je glavna menadžerka u podgoričkoj firmi Properti investment, koja se pominje u brojnim budvanskim aferama. Njeni osnivači su upravo britanski državljani nekadašnji službenici bezbjednosne službe Velike Britanije.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, Properti investment osnovala je of šor kompanija sa britanskih Djevičanskih ostrva Blunt Internacional INC. Brojni dokazi crnogorskog Specijalnog tužilaštva ukazuju da je upravo Ilinčić bila „desna ruka“ visokogfunkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je priznao da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je budvanskoj opštini nanijela više miliona eura štete. Ilinčić se sumnjiči za malverzacije u predmetima „Bulevar“, „Krapina" i „Otpadne vode“. Marović je priznao daje formirao kriminalnu organizaciju, ali je kazao daje kreator višemilionskih korupcionaških poslova upravo Olivera Ilinčić, koja je imala direktan pristup računima na kojima je završavao sporni novac.

Prije dvije godine Ilinčić je u svojstvu građanina odgovarala na pitanja u istrazi preprodaje državne zemlje u mjestu Košljun u Budvi.

Iste godine 2014, Ilinčić se i drugi put našla u Specijalnom tužilaštvu, ali u svojstvu svjedoka kada je trebalo da objasni kako su milionski iznosi sa računa u Prvoj banci budvanskih porodica Dragović i Divanović prenijeti na kompaniju Properti investment, koja je u njenom vlasništvu.

Od avgusta do početka ove godine Tužilaštvo je otvorilo osam predmeta u okviru čijih istraga je uhapšeno 30 osoba. Među uhapšenima početkom januara našla se i finansijska direktorica kompanije Properti investment Katarina Radošević, koja je pred specijalnim tužiocem tvrdila da je formalno pokrivala tu poziciju i da je radila po nalogu rođake Olivere Ilinčić.

Olivera Ilinčić je bila poslovni partner srpskog biznismena Stanka Subotića. Bila je i savjetnica Svetozara Marovića dok je on bio predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Ilinčić je bila viceguvernerka Narodne banke Jugoslavije, a u jednom periodu bila je direktorica firme Futura plus, vlasništvo Stanka Subotića. Kada su u pitanju crnogorske poslovne kombinacije, za nju se prvi put čulo u ljeto 2012. godine, kada je pominjana u aferi vezanoj za prodaju desetine hiljada kvadrata zemlje u blizini hotela ,,Splendid“ u Bečićima. Sudski spor protiv kompanije „Gud lokejšen propertis“, iza koje je stajala Ilinčić, pokrenuo je Marovićev saradnik Zoran Mugoša, koji je tvrdio da mu nije isplaćen novac.

Pobjeda

Portal Analitika