NATO

VERŠBOU: Od danas i Crna Gora utiče na odluke NATO

NATO samit počeće danas Varšavi, a učestvovaće i Crna Gora, koja je u ovoj fazi pristupanja Alijansi, uključena u proces pripreme NATO samita.
VERŠBOU: Od danas i Crna Gora utiče na odluke NATO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U susret ovom važnom događaju, zamjenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou kaže da će naša zemlja sjedjeti za NATO stolom, gdje će kao posmatrač moći da se pridruži NATO saveznicima u svim diskusijama.

"Kao "pozvana", Crna Gora će biti posmatrač i neće učestvovati u odlukama Alijanse. Ali Crna Gora će imati pravo da bude saslušana na Samitu i da utiče na razgovore. Radujemo se što ćemo moći da dočekamo Crnu Goru na svim našim sastancima u Varšavi", rekao je Veršbou u razgovoru za Dnevne novine.

Komentarišući proces ratifikacije protokola o pristupanju naše zemlje Alijansi, Veršbou podsjeća da je proces ratifikacije već počeo u nekoliko zemalja, te da će se nastaviti prema uobičajenoj praksi.

"Što se tiče svake zemlje koja se pridružuje NATO, pa i Crne Gore, nije moguće reći tačno koliko će cio ovaj proces trajati. Za posljednje proširenje NATO-a bilo je potrebno oko godinu dana nakon potpisivanja protokola o pristupanju. Proces ratifikacije je već počeo je u Vašingtonu i to je sada stvar za SAD", ističe Veršbou.

On napominje da se odluke o proširenju tiču samo NATO-a i zemlje aspiranta, te da nema treće zemlje koja ima pravo da se miješa u pitanje članstva.

"Dakle, proces pristupanja Crne Gore u NATO je pitanje za Crnu Goru i za NATO. Uz Crnu Goru pozvanu da se pridruži Alijansi, napredujemo ka našem cilju da Evropa u cjelini bude slobodna i mirna", istakao je Veršbou.

Crna Gora je, kaže on, počela novu fazu pridruživanja NATO-u pozivom u junu. To, međutim, nije kraj priče za Crnu Goru.

"To je izazovan proces i zahtijeva nastavak reformi, posebno za dalje jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije. Uvjeren sam da će Crna Gora nastaviti da radi ono što je neophodno, s obzirom na njeno čvrsto opredjeljenje za pridruživanje Alijansi i njene materijalne doprinose u posljednjih nekoliko godina u operacijama NATO", zaključio je on.

Crnogorsku delegaciju u Varšavi predvodi premijer Milo Đukanović, a u sastavu delegacije su i ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić, i crnogorski ambasador pri NATO-u, Dragana Radulović.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je ranije da će šefovi država članica NATO-a u Varšavi donijeti ključne odluke od značaja za jačanje odbrane Alijanse.

NATO je, od prošlog Samita u Velsu 2014. godine, ojačao kolektivnu odbranu Alijanse, što je najsnažnije jačanje kolektivne odbrane NATO-a još od Hladnog rata.

"Dobili smo jaču i spremniju Alijansu. Sada moramo da preduzmemo naredne korake. Dakle, na Samitu u Varšavi usaglasićemo se oko unaprijeđenja našeg vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse", kazao je Stoltenberg.

Lideri zemalja članica na Samitu će se usaglasiti i oko raspoređivanja četiri bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Održavanje formalnih razgovora sa Rusijom NATO planira ubrzo po završetku Samita u Varšavi.

Dnevne novine

Portal Analitika