Crna hronika

Vozač Gorana Danilovića nije policijski službenik

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja Goran Danilović, koji se javno zalaže za otkrivanje i suzbijanje zloupotreba u tom resoru, upravo je sam, namjerno ili ne, akter takvih propusta.
Vozač Gorana Danilovića nije policijski službenik
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je korišćenje luksuznih službenih vozila identifikovao kao jedan od najvećih problema u MUP-u sa kojim je u startu krenuo u svojevrstan obračun, tako je zanemario činjenicu da upravo on krši propise.

Naime, iako ga po odluci Vlade o štićenim ličnostima sljeduju službena vozila, vozač i 24-časovno obezbjeđenje, Danilović je volan, ipak, povjerio osobi, koja nije službenik MUP-a. Gdje je tačno upošljena osoba koja vozi službeno auto (PG CG011), nije poznato, ali je zloupotreba resursa evidentna ili je, pak, žargonski riječ o popunjavanju mjesta "po dubini". Informaciju o angažmanu Danilovićevog vozača za Dnevne novine potvrdili su i iz kabineta MUP-a.

"Vozač ministra unutrašnjih poslova nije policijski službenik. Shodno propisima, u pratnji ministra se nalaze policijski službenici koji su zaduženi za njegovu bezbjednost", stoji u odgovoru Danilovićevog kabineta.

Danilović je, inače, odmah po stupanju na dužnost naredio brojnim službenicima i starješinama da parkiraju službene automobile, kako bi ograničio njihovu upotrebu, ali i da im u zamjenu da druga vozila.

"To je i učinio, najavivši dan ranije posredstvom medija, novi ministar je krenuo prvo od pomoćnika direktora sa namjerom da ih unizi ili isprovocira. Međutim, svi službenici su postupili shodno njegovoj naredbi, ne opstruirajući ovu odluku", kazao je sagovornik DN.

Tako pomoćnici direktora i još neke starješine sada umjesto "mercedesa", voze "dacia dastere", neuporedivo slabije sigurnosti, s obzirom na prirodu njihovog posla, dok su vozila visoke klase povjerena pojedinim komandirima i inspektorima.

Auta za tajne operacije sa “CG” tablicama

Najveći paradoks u ministrovom gazdovanju vozilima je činjenica da su automobili, koji se koriste za tajne operacije, sada registrovani na tablice sa oznakama "CG". To praktično znači da je posao inspektora iz ovog sektora na taj način obesmišljen, dok je za kriminalce dovoljan signal da ih prepoznaju na terenu.

Dnevne novine 

Portal Analitika