Abiznis

Traže da Škoda Praha za 17 miliona pojeftini izgradnju drugog bloka

Protokol o saradnji vlada Crne Gore i Češke u gradnji drugog bloka termoelektrane i ugovor o menadžmentu u EPCG sa italijanskom kompanijom A2A podijeljen je ministrima na jučerašnjoj sjednici Vlade. Očekuje se da bi taj dokument trebalo da bude razmatran na narednoj sjednici Vlade u ponedjeljak, saznaje Pobjeda.
Traže da Škoda Praha za 17 miliona pojeftini izgradnju drugog bloka
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nakon dugih pregovora sa kompanijom Škoda Praha koja je izabrana za graditelja drugog bolka, do sada nije usaglašena jedino konačna vrijenost ugovora o izvođenju radova, što bi trebalo da bude poznato narednih dana. Prvobitna ponuda Škode Praha od 338, 5 miliona eura, kao i dodatnih radova koje je tražio radni tim u vrijednosti od 10, 7 miliona eura, do danas je korigovan na 325 miliona.

Crnogorska strana smatra da bi finalna ponuda trebalo da bude 321, 68 miona eura. Ta cijena uključuje ugovor o izvođenju radova, koji bi trebalo da bude 311, 79 miliona, kao i ugovor o izradi glavnog projekta, čija bi cijena bila 9, 89 miliona eura.

Prema informacijama Pobjede preliminarna ponuda Škode Praha za projektovanje, bila je 16, 92 miliona eura i u pregovorima je skoro prepolovljena.

Osnovni princip novog ugovora sa A2A je da će se graditi drugi blok. Italijani će dobiti pravo na upravljanje, ali moraju preuzeti i odgovornost, dok će država imati veću kontrolu nad radom menadžmenta, nego u prethodnom ugovoru.

I A2A i Vlada se odriču arbitraže, a u slučaju raskida ili isteka ugovora utvrđena je cijena izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima svih 41,7 odsto akcija A2A u EPCG za 250 miliona eura, koje treba da isplati u sedam godišnjih rata.

Opširnije u Pobjedi...   

Portal Analitika