Svijet

Počelo je: Rusi prodaju najveći dijamant

Rusija je pokrenula proces prodaje svojih 10,9 odsto akcija u kompaniji Alrosa, najvećem svjetskom proizvođaču dijamanata.
Počelo je: Rusi prodaju najveći dijamant
Portal AnalitikaIzvor

Prodaja je obavljena u sklopu procesa privatizacije namjenjenog prikupljanju preko potrebnih finansijskih sredstava koja će otići na pokrivanje velikog budžetskog deficita.

Rudarska kompanija Alrosa je saopštila da je počela sa prijemom ponuda za preuzimanje 802 miliona akcija u vlasništvu države, prenosi agencija Frans pres. 

Vlada će sredstva od prodaje dionica, kako se dodaje, iskoristiti za budžetske troškove, jer zvanična Moskva želi da poveća novčani tok u svjetlu sunovrata prihoda koje je prouzrokovao pad cijena nafte. 

Vrijednost vladinog udjela koji se prodaje procjenjena je na oko 54 milijarde rubalja (760 miliona eura), navodi AFP. Ruska vlada trenutno posjeduje 44 odsto akcija u toj kompaniji, dok se dodatnih 25 odsto akcija nalazi u rukama regionalnih vlasti. 

Na berzi je 2013. godine već prodato 16 odsto akcija, ali ta prodaja nije donijela vlastima očekivana sredstva. Vrijednost akcija Alrose je porasla za 34 odsto od decembra prošle godine, zahvaljujući generalnom skoku cijena dijamanata u svijetu. 

Zvanična Moskva je krajem 2015. godine odlučila da pokrene veliki program privatizacije kako bi pomogla budžetu, nakon što je zemlja skliznula u ekonomsku krizu zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize. 

Takođe se planira prodaja udjela u naftnim kompanijama Rosnjeft i Bašnjeft.

 

b92.net

 

Portal Analitika