Društvo

Crna Gora i Kina izdale prigodne koverte

Crna Gora i Narodna Republika Kina izdale su u Podgorici i Pekingu prigodne koverte povodom desetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, a najviši zvaničnici dviju prijateljskih država ovim povodom su razmijenili pisma.
Crna Gora i Kina izdale prigodne koverte
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović naveo je u pismu upućenom predsjedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu da naše dvije zemlje baštine dobre prijateljske odnose koji imaju dugu tradiciju i koji se zasnivaju na dubokom međusobnom poštovanju i povjerenju kao najjačem temelju za dalje produbljivanje prijateljstva i partnerstva.

„Uvaženi predsjedniče, dozvolite da izrazim iskreno divljenje napretku koji je Kina napravila u posljednjih 30 godina, posebno na planu ekonomskog razvoja. S tim u vezi, ističem da Crna Gora i Kina nijesu samo politički saveznici već i sve ozbiljniji ekonomski partneri kroz aktivnu ulogu Crne Gore u okviru kineskog programa 16+1 u regionu srednje i jugoistočne Evrope“ – navodi se, među ostalim, u pismu predsjednika Vujanovića predsjedniku Siju.

U pismu predsjednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića upućenom povodom desetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnose predsjedniku Svekineskog narodnog kongresa Džang Dećangu ističe se spremnost naše zemlje za kontinuirani napredak saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa za građane Crne Gore i Narodne Republike Kine.

„U narednom periodu treba da radimo zajedno na valorizaciji ogromnih mogućnosti koje postoje za jačanje odnosa u svim sferama naročito u turizmzu, kulturi i ekonomiji. Želim da vjerujem da će u budućnosti biti više za Crnu Goru istorijskih projekata poput autoputa koji dodatno doprinosi zbližavanju i produbljivanju prijateljstva naroda Crne Gore i Kine“ – navodi se u pismu predsjednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića.

Predsjednik Državnog savjeta Kine Li Kećijang naveo je u pismu predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću da su se tokom protekle decenije bilateralni odnosi našh dviju zemalja razvijalni trajno i stabilno i da su na tom polju postignuti plodni rezultati.

„Kineska strana željela bi da zajedno sa crnogorskom podigne saradnju u svim oblastina na viši nivo koristeći platforne poput Programa saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evorpe“ – navodi se u dopisu predsjednika Državnog savjeta Kine Li Kećijanga.

Crnogorski prigodni koverat i marku, rad Zorana Popovića, grafičkog dizajnera iz Podgorice, izdala je danas Pošta Crne Gore. Kineski prigodni koverat autora Ma Siaolinga izdala je juče Nacionalna filatelistička korporacija Kine.

 

Portal Analitika