Društvo

Mustafić: Prvo izvinjenje, pa da pričamo

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić uputio je odgovor Tanji Bečanović na poziv za sjednicu Savjeta za izradu Rječnika. Pismo Mustafića objavljujemo u cjelini.
Mustafić: Prvo izvinjenje, pa da pričamo
Portal AnalitikaIzvor

Poštovana gospodjo Bečanović-Đurišić,

 

Iz Vaseg dopisa sam razumio da ste zakazali sjednicu Savjeta za izradu Rječnika u proširenom sastavu i da pozivate poslanike  da joj prisustvuju.

Koliko znam niko od poslanika nije član tog tijela ni u stalnom, niti u proširenom sastavu, pa ne razumijem formalni razlog poziva. Medjutim, i kada bih preskočio formalnosti,  postoji suštinski razlog koji  ne dozvoljava da prisustvujem i učestvujem u radu tog tijela .

Naime, ni Vi kao Predsjednica Savjeta za izradu Rječnika, zajedno sa ostalima, kao izvodjači ,  niti predsjednik CANU, kao naručilac radova, nijeste našli za shodno da uputite izvinjenje građanima Crne Gore za uvrede na račun  njihovih nacionalnih i vjerskih osjećanja,  koje se nalaze u pojedinim odrednicama tog Rječnika.

Nažalost, umjesto javnog izvinjenja,  čuli smo samo nipodaštavanja utemeljenih i javno iznesenih primjedbi, te brojne klevete na račun svih onih koji opravdano i  argumentovano kritikuju Vaš leksikografski poduhvat.  Odsustvo senzibiliteta, i iz Savjeta Rječnika  i od predsjednika CANU,   da prihvatite  činjenicu da ste na grub način uvrijedili vjerska,  nacionalna i  civilizacijska osjećanja značajnog broja građana,   pokazuje da, ipak, sve to  ne može biti proizvod puke  slučajnosti ili naučne površnosti.

No, ipak, poštujući činjenicu da  institucije trebaju biti  iznad pojedinaca, te da stavovi predsjednika CANU, sigurno ne odražavaju stavove članova ove prestižne ustanove, kao i nesumnjivu kompetentnost značajnog broja naučnika , članova ovog Savjeta,  iskazujemo  spremnost i otvorenost  za svaku vrstu dijaloga, naučnog i društvenog.

Međutim, neophodan preduslov za početak istinskog dijaloga  jeste  da  uputite javno izvinjenje gradjanima čija ste osjećanja  uvrijedili i da povučete Rječnik iz javnog prometa.

Nakon toga, siguran sam, možemo otvoriti javnu, stručnu i naučnu debatu  o svim spornim detaljima, u cilju njihovog otklanjanja, kao i daljeg rada na ovom sigurno veoma značajnom  naučnom projektu.

S poštovanjem, Suljo Mustafić

 

Portal Analitika