Društvo

Sindikat doktora medicine: Navodi Krivokapić predimenzionirani i lažni

Sindikat doktora medicine Crne Gore oštro protestuje na navode predsjednice sindikata zdravstva Crne Gore dr Ljiljane Krivokapić da taj Sindikat svojim prijedlogom uvećanja zarada za doktore medicine nameće opšte nezadovoljstvo drugih kategorija zaposlenih u sistemu zdravstva, njih oko 6.500.
Sindikat doktora medicine: Navodi Krivokapić predimenzionirani i lažni
Portal AnalitikaIzvor

 "Čak bismo i razumjeli ovakvu rekciju da je dr Krivokapić bila jedan od inicijatora Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru, pa da su njeni prijedlozi eventualno odbijeni. Ali ne, ona nije predlagala ništa. Ni ona, ni drugi reprezetatvni sindikat zdravstva. Oni su ćutali i smatrali da će doktori vremenom prihvatiti zarade predviđene granskim kolektivnim ugovorom kako su to do formiranja svog sindikata i činili", navode iz Sindikata doktora medicine.

Kako tvrde, Sindikat zdravstva koji predstavlja dr Krivokapić u kontinuitetu napuštaju članovi, počev od zaposlenih u Institutu Simo Milošević pa do zaposlenih u Domu zdravlja Podgorica, pa su njeni navodi o broju njenih članova predimenzinirani i lažni. 

"Što je najgore, umjesto da je, kao sindikalni predstavnik, odbila potpisivanje sramnog kolektivnog ugovora koji njene kolege stavlja u položaj modernog ropstva, dr Krivokapić izražava nezadovoljstvo, to jest, bolje reći stvara nezadovoljstvo kod nemedicinskog i srednjeg medicinskog kadra, i to iz razloga što doktori medicine preko svog sindikata pokušavaju da za sebe izbore pristojno uvećanje zarade. Napominjemo da mi vaš kolektivni ugovor za zdravstvo nismo prihvatili, i da nismo mi ti koji dijelimo zdravstvene radnike već vi koji ste nas u procesu kolektivnog pregovaranja uporno ignorisali. Ne možemo da ne primijetimo da niti jedan član kolektivnog ugovora koji ste vi lično potpisali nije u suprotnosti sa onim što je unaprijed projektovano od strane Vlade. Stoga, pitamo se kakvo je to zapravo pregovaranje i čemu Vi zapravo služite", poručuju iz Sindikata doktora medicine.

Podsjećaju da su više puta pozivali reprezentativne sindikate da ne potpisuju kolektivni ugovor za zdravstvo jer ga ljekari ne prihvataju. 

"Međutim, sada je jasno da se vi ne borite za prava doktora medicine i ostalih zaposlenih u zdravstvu već za lične privilegije. Stoga, pozivamo sve Vaše preostale članove da napuste ovu kvazi-sindikalnu organizaciju formiraju svoje strukovne sindikate i zajedno sa nama ostvare ono čemu svi zajedno težimo i u čemu će imati našu punu podršku. Napustite sindikat sa čijeg je računa je prema internoj reviziji nestalo 3.8 miliona eura, dok za doprinose svojih radnika duguje 820.000 eura. Kako će taj sindikat da zaštiti Vas kad ne štiti ni svoje zaposlene?", pitaju se iz Sindikata.

Ne mogu, a da ne primijete i da je Krivokapić izjavila da ljekari na sekundarnom i tercijarnom nivou zarađuju čak 1.200 - 1.700 eura, a izabrani doktor nestvarnih 1.300 eura. 

"Stoga, pitamo se kako to da je dotična Komisiji za sprječavanje sukoba interesa, kao subspecijalista, 2015. prijavila zaradu od 800 eura (u OB Kotor), a 2014. mizernih 645 eura, te kako je sa tim primanjima uvećala svoju imovinu za dva stana u samo jednoj godini? Na kraju, jasno je da je dr Krivokapić od samog starta imala zadatak da sabotira rad našeg sindikata, te da plate ljekara i ostalih zaposlenih svede, kako nam se to i sa drugih adresa poručuje, "u granicama mogućeg", smatraju u Sindikatu.
Sindikat doktora medicine Crne Gore javno saopštava, da poslije višemjesečnog pregovaranja, onakvo potpisivanje kolektivnog ugovora od strane reprezetativnih sindikata predstavlja najgrublji vid izdaje interesa zaposlenih u zdravstvu. 

"Ako neko smatra da je takva njihova sramota ostala neprimijećena, onda taj život provodi u poramećenom sistemu percepicje u odnosu na stvarnost koja ga okružuje", zaključuju iz Sindikata doktora medicine.

Portal Analitika