Politika

Medojević: Osnovni faktor jačanja mafije je u zoni političke odgovornosti

Najnovija eskalacija terorističkih akata u Kotoru pokazuje da je DF opet bio u pravu kada je ocijenio da je osnovni uzrok jačanja organizovanog kriminala dugogodišnja kohabitacija režima DPS-a i organizovanog kriminala, tj da je osnovni fakor jačanja mafije u zoni političke odgovornosti, izjavio je funkcioner DF-a Nebojša Medojević.
Medojević: Osnovni faktor jačanja mafije je u zoni političke odgovornosti
Portal AnalitikaIzvor

-Sve dok je na vlasti DPS koji je politčki kontaminirao sve institucije pravne države, a posebno službe bezbjednosti koje više nijesu u stanju da izvršavaju svoju ustavnu funkciju u otkrivanju ovih najtežih krivičnih djela. Nakon poslednje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, posvećenoj bezbjednosnoj situaciji u Kotoru, predstavnici DF-a su imali priliku da  uživo posmatraju raspad pravne države Crne Gore. Direktor policije i ministar u Vladi Đukanovića se svađaju i raspravljaju pred članovima odbora i optužuju za tolerisanje razvoja kriminalnih klanova u Kotoru, Vrhovni državni  tužilac nema komunikaciju sa policijom i ANB-om, šef ANB iznosi dramatične i apokaliptične ocjene nemogućnosti države da se izbori sa organizovanim kriminalom. Rasulo u ovom sektoru ukazuje na političku pozadinu organizovanog kriminala i na hitnu potrebu političkih promjena i smjene ovog kriminalizovanog režima- ističe se u izjavi Medojevića, dostavljenoj Portalu Analitika. 

Kako je dodao, na osnovu svih raspoloživih informacija stiče se utisak da su službe bezbjednosti, preko svojih saradnika u kriminalnim kartelima, inicirale sukobe sa konkurencijom u klanovima u Kotoru, opredjeljujući se za međusobni obračun među ovim strukturama.

-Opasna logika, da se vatra gasi benzinom i da se iniciraju sukobi među kartelima, kako bi prerasli u osvetu i međusobne likvidacije, je odraz nemoći pravne države i straha bezbjednosnih struktura i vrha režima da će djelovi opasnih kriminalnih struktura ugroziti poslovne interese vrha režima u dilovanju narkotika, cigareta, oružja i sl. Nepostojanje optužnica za kriminalno udruživanje ukazuje na slabu komunikaciju VDT SDT i policije, jer se opasni kriminalci optužuju za manje opasna krivična djela (nezakonito držanje oružja, izazivanje opšte opasnosti, reket i sl), dok se iz policijskih krugova i vrha režima upućuju optužbe prema VDT da ignorišu borbu protiv mafije i da su i sami korumpirani od strane mafije. Ovakav institucionalni haos nije slučajan, već je posledica političke odluke vrha režima da se političkom kontrolom, pritiscima, zloupotrebom tajne službe i nezakonitih tajnih dosijea, vezama sa kriminalnim grupama onemogući snažno i jedinstveno djelovanje institucija pravne države što dovodi do kolapsa svih istraga i optužnica. Mafija samo jača, bezbjednost građana i država je ugrožena, imidž zemlje kao raja za kriminal i korupciju ugrožava naše ekonomske interese i priliv zdravih inostranih investicija. Iniciranje i podsticanje krvavih obračna opasnih kriminalnih grupa, kao strategija države u borbi protiv kriminala je opasna strategija i može ugroziti bezbjednost građana i države. Imajući u vidu, političku pozadinu organizovanog kriminala, ne postoji efikasno i održivo rješenje u ovoj oblasti bez političkih promjena i smjene kriminalizovane vlasti- podvukao je Medojević. 

 

Portal Analitika