Politika

SDP: Najveći Đukanovićevi "uspjesi" su na sjeveru

Milo Đukanović je predizbornu kampanju DPS-a počeo obilaskom sjevera Crne Gore saopštavajući zadovoljstvo ekonomskim razvojem ovog dijela Crne Gore, označavajući Bijelo Polje pokaznim primjerom razvoja sjevera. Istina, ovoga puta sjever Crne Gore nije uporedio sa Monte Karlom, što ne znači da u jeku same izborne kampanje neće biti sličnih poređenja, saopšteno je Portalu Analitika iz medijskog pula SDP-a.
SDP: Najveći Đukanovićevi "uspjesi" su na sjeveru
Portal AnalitikaIzvor

-A kakav je razvoj i prosperitet obezbijedio sjeveru Crne Gore za 25 godina njegovog upravljanja ekonomijom najbolje govore činjenice, brojke i zdrav razum. Možda najbolje Đukanovićeve ekonomske „uspjehe“ ilustruju građani sjevera Crne Gore koji se zbog DPS-ove ekonomske „vizije“ masovno iseljavaju u potrazi za poslom. U Đukanovićevoj ekonomskoj viziji otimanja i pohare, rasprodaja nekada uspješnih kompanija, koje kasnije bivaju uništene, zauzima centralno mjesto. Tu nema mjesta realnoj proizvodnoj ekonomiji, ekonomiji koja jedino i može obezbijediti nova radna mjesta. Makar neko od onih 40.000 novih radnih mjesta, koje je Đukanović obećao baš iz Bijelog Polja prije četiri godine. Od vremena tog obećanja broj nezaposlenih u Crnoj Gori je porastao, a nije smanjen-navedeno je u saopštenju. 

Koncept raprodaje zemlje, dodaju, može stvoriti prividan efekat na primorju. 

-Svugdje se za prodaju plaža i parkova, što je trajno neobnovljivi resurs, može kratkoročno nešto i profitirati. Pošto na sjeveru nema plaža, tamo nema čak ni privida razvoja. Ali, zato ima na desetine proizvodnih kompanija u sektoru poljoprivrede i industrije koje je DPS-ova ekonomska destrukcija uništila i koje više ne upošljavaju nikoga.  Zahvaljujući takvoj ekonomskoj politici danas gotovo da nema ni industrije ni poljoprivrede na sjeveru. Uvoz hrane je toliki da značajno premašuje kompletan izvoz Crne Gore. Podsjećamo da je u vrijeme 80-ih godina prošlog vijeka, koje Đukanović naziva vremenom ekonomskog zaostatka, Crna Gora imala razvijenu i industriju i poljoprivredu. I nakon svega se Đukanović hvali, poslije 25 godina njegovog upravljanja ekonomijom, da je u najavi izgradnja mljekare u bjelopoljskom kraju. Zašto su u međuvremenu uništeni proizvodni pogoni sjevera Đukanović, kao i svaki loš đak, krivicu traži u drugima i drugome – prvo su to bile „nepravedne sankcije“, pa Milošević, pa Koštunica i u posljednjoj fazi ekonomska kriza i SDP. Naravno pravi odgovor je neznanje i nesposobnost koji Đukanovića čine neuspješnim premijerom- zaključuje se u saopštenju. 

 

Portal Analitika