Društvo

Herceg Novi: Evidentan napredak u radu Službe zaštite

U Službi zaštite i spašavanja u proteklih godinu dana učinjeni su veliki koraci na unaprijeđivanju uslova rada i nabavci bolje opreme za zaposlene, što će rezultirati i boljom učinkovitošću i zaštitom građana. U to su se jutros uvjerili i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman i potpredsjednik Opštine Dragan Janković, koji su bili u radnoj posjeti Vatrogasnom domu u Meljinama, gdje su razgovarali sa rukovodiocem Službe zaštite i spašavanja Aleksandrom Škobaljem i saradnicima.
Herceg Novi: Evidentan napredak u radu Službe zaštite
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Škobalj informisao, Služba zaštite i spašavanja sada raspolaže sa osam vatrogasnih vozila, koja se redovno servisiraju i održavaju. Obezbjeđena je sva prateća tehnička oprema za spasioce-vatrogasce, a kupljena je i oprema za šest pripadnika Planinarskog društva „Subra“ koji vrše spašavanje na nepristupačnim i planinskim terenima. Takođe, kupljen je najnoviji sistem radio veze, „Tetra sistem“.

Unutrašnjost Vatrogasnog doma u Meljinama je u potpunosti renovirana, drvena okna, škure i metalna garažna vrata su ofarbani, a u planu je renoviranje spoljašnosti postavljanjem nove fasade.

-Napredak u radu Službe zaštite je evidentan, ali to svakako ne znači da je posao završen. Kako je ova služba jedan od temelja zaštite naših građana, zadatak lokalne uprave je da sa najvećom pažnjom prati rad Službe i da joj pomogne u postavljanju visokih standarda u radu. Uvjerili smo se u spremnost zaposlenih da u svakom trenutku, na sve raspoložive načine reaguju i budu na usluzi građanima, kazao je Radman nakon posjete.

Škobalj je istakao da su zaposleni u Službi u potpunosti spremni za sve moguće intervencije. Takođe, od 1. jula su angažovani čuvari  na lokacijama Savinska dubrava, Kameno-Borići-Ubli i Vrbanj–Orjen. 

Hercegnovska Služba zaštite i spasavanja je prva u Crnoj Gori koja je oformila službu za spašavanje na moru, koja je aktivna 24 časa dnevno, a biće na raspolaganju i Hitnoj službi u slučaju potrebe.

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Krtoli“ će i ove godine biti neprocjenjiva pomoć u zaštiti poluostrva Luštica od požara, rekao je Škobalj i istakao odličnu saradnju. Oni raspolažu sa pet vatrogasnih vozila, od kojih je jedno stacionirano u mjestu Mrkovi. Angažovano je devet dobrovoljaca, tako da je dio teritorije opštine od ove godine još bolje pokriven u slučaju izbijanja požara.

Kako je informisao goste, saradnja sa susjednim opštinama Trebinje, Dubrovnik, Konavle, Kotor i Tivat podignut je na jedan mnogo viši operativno – preventivni nivo. To je pokazala i u maju održana prva međunarodna taktičko-pokazna vježba spašavanja u Igalu, gdje su učestvovali i spasioci- vatrogasci iz pomenutih opština.
Krajem avgusta očekuje se isporuka novog navalnog vatrogasnog vozila za brze intervencije, koje bi olakšalo akcije u uskim djelovima grada, naročito na Šetalištu Pet Danica, u naselju Srbina, ulici Partizanski put do Škvera.

Iako sezona požara tek predstoji, predstavnici Opštine su Službi zaštite i spašavanja poručili da već sada sastave spisak za nabavku prioritetne opreme kako bi spremno dočekali jesenji i zimski period, odnosno period velikih kiša i mogućih poplava.

 

Portal Analitika