Društvo

Visokogorci osvajaju najviši vrh Evrope

PK Visokogorci CG po peti put organizuje uspon na najviši vrh Evrope Elbrus, visok 5642m. Ovogodišnju ekspediciju predvodi Dušan Bošković, koji je 2013. uspješno izveo uspon na najviši vrh Evrope sa još četiri člana kluba 13. jula 2013. godine i time simbolično obilježili Dan državnosti Crne Gore.
Visokogorci osvajaju najviši vrh Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnju ekspediciju čini sedmoro učesnika. Pored vođe ekspedicije Dušana Boškovića učesnici će biti: Branko Tomić, Ivan Perčin i Dražen Anđelić iz Crne Gore, Ivan Zebić i Katja MIlišić iz Hrvatske - članovi Gorske službe spašavanja Hrvatske i Milica Cvijetić iz Srbije. Učesnici polaze na ekspediciju 8. jula u 9,30 iz Tivta,  letom Montenegroairlinesa za Moskvu odakle se put nastavlja prema Kavkazu.

Nakon višemjesečnih napornih priprema učesnici će pokušati da se domognu vrha u periodu između 8-21. jula, koliko će trajati ekspedicija. Uspon prema vrhu predviđen je u periodu između 15-17. jula. Povratak je predviđen za 21. jul u popodnevnim satima.

Na sjeveru glavnog kavkaskog vijenca, u ruskoj republici Kabardino – Balkariji, na jugu evropskog dijela Rusije nedaleko od granice sa Gruzijom, nalazi se vulkanska kupa planine Elbrus.

Istočni vrh ove planine ima visinu 5621 m i prvi put je osvojen od strane kabardinskog vodiča Kilara Kiršova 1829. god., koji je radio za Rusku vojno  – naučnu ekspediciju.
Zapadni Elbrus visok je 5642 m, prvi put osvojen 1874. god., od strane balkarijskog vodiča Akije Sotaijeva. Zapadni vrh predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije, jedan je od „world seven summits“. Granica stalnog snijega nalazi se nešto ispod 3700 mnv. Iako je Elbrus najviši vrh u Evropi, spada u tehnički lakše vrhove- Uprkos ovoj činjenici ovu surovu planinu ne treba podcjenjivati.

Po broju poginulih planinara, Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih planina na svijetu zato što je fizički izuzetno zahtjevna, opasna i surova zbog visoke kote trajnog snijega i jakog vjetra.

 

Portal Analitika