Politika

A sad adio: Kraj koalicije u Kotoru

Luka Kotor AD kamen je spoticanja kotorske vladajuće koalicije i osnovni problem u gradu.
A sad adio: Kraj koalicije u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Odbornik Socijalističke narodne partije Mićo Dobriša, koji je prisustvovao jučerašnjem nastavku sjednice Skupštine, je kazao da je sudbina Luke u rukama SDP.

On je, prenoseći stav Kluba odbornika SNP-a, rekao da je iz redova SDP-a predsjednik Skupštine, minsistar saobraćaja, Kapetan Lučke kapetanije, izvršni direktor Luke Kotor AD.

- Sve su to bili kadrovi koji  ništa nijesu uradili da se Luci obezbijede dugoročne koncesije, već samo kratkoročne od 120 dana, kazao je Dobriša za Skala radio.

Luka danas, prema njegovom mišljenu, posluje  van sistema i kada bi neko pokušao, mogao bi da joj zabrani rad.

“Koalicija se odavno drma, a 12. aprila, na 39. sjednici kotorske opštinske Skupštine, SDP je imao šansu da pređe na opozicionu stranu kada je SNP tražio smjenu aktuelnog predsjednika opštine Kotor. SDP se tada oglušio i podržao je predsjednikaStjepčevića pa smo ostali u manjini”, podsjetio je Dobriša.

Po njegovom mišljenju do kraja ovog mandata, do jesenjih izbora možda će se održati jedna skupština u Kotoru, što  zavisi od stava DPS-a.

Međutim, kaže Dobriša, ima još šanse da SDP pređe na opozicionu stranu pa da opozicija zakazuje skupštine.

Odbornici Liberalne partije, koja je u vladajućoj koaliciji u Kotoru (DPS, SDP, LP i  HGI) redovno dolaze na sjednice SO Kotor, kazao je našem radiju Vido Drašković, predsjednik OO LP Kotora, smatrajući da je to obaveza odbornika.

“Odgovornost ostalih je evidentna i jučerašnjim odsustvom odbornika. Svi se retorički borimo za očuvanje Luke Kotor AD kako bi ostala Kotoru, ali  ponašanje pojedinih odbornika je takvo kao da im je  upravo glavni cilj da se Luka obezglavi i preda u ruke drugih. Ukoliko kotorska Skupština ne da saglasnost na izbor Odbora direktora Luke Kotor AD sigurno je da će manjinski vlasnik to uraditi i Luka će i u tom dijelu biti istrgnuta iz naših ruku, a Opština kao većinski vlasnik neće moći uticati na dalje aktivnosti”, mišljenja je Drašković.

“Što se tiče koalicionog partnera SDP-a, oni su bili autori zakona koji onemogućava davanje dugoročne koncesije luci, a sada se zalažu i insistiraju da se koncesija traži na 30 godina. Međutim, zakon koji su oni donijeli to osporava”, navodi on.

U momentu donošenja zakona, vrhu njihove partije je odgovarala prodaja Luke, a danas se bore da opstane, što Drašković smatra licemjerjem.

U ovom momentu glavni problem u Kotoru je Luka i svi odbornici u lokalnom parlamentu bi trebali što prije da daju saglasnost na izbor Odbora direktora, kako bi luka mogla funkcionisati, poručio je Drašković.

Ljiljana Velić, odbornica Hrvatske građanske inicijative u kotorskom parlamentu je za Skala radio kazala da ova partija ima odgovoran odnos prema radu Skupštine i zato ga ne žele bojkotovati.

Oni su zauzeli stav da je u interesu građana Kotora koje zastupaju u Skupštini da se sjednice održavaju.

“Ne vidimo nikakav pozitivan efekat u bojkotu. DPS i SDP  imaju svoje nesuglasice i moraju ih sami riješit, mi se u to ne miješamo. Sva tekuća pitanja koja su neophodna za normalno funklcionisanje grada mi koji smo u zakonodavnoj vlasti Kotora moramo korektno odraditi“, kazala je Velićeva.

Podsjećamo, predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović je juče  izjavio za Skala radio da po njemu više nema koalicije sa SDP-om.

On je naglasio da ne vidi ni jedan razlog da se koalicioni partneri iz SDP-a miješaju u ono što je utvrđeno postizbornim koalicionim sporazumom koji je potpisan sa njima, LP-om i HGI-om gdje je tačno utvrđeno kako i na koji način predstavnici DPS-a participiraju u radu Odbora direktora Luke Kotor.

DPS se, jasan je Aprcović, nije miješao u personalna rješenja koja su koalicioni partneri dali, a tiče se mjesta Izvršnog direktora Luke Kotor AD i ne vidi ni jedan razlog da se spočitava od strane SDP-a nedostatak volje, odnosno nedostatak rezultata, zbog toga što su rezultati kako je kazao  u predhodnom periodu Odbora direktora Luke Kotor evidentni.

Predsjednik  OO SDP Kotor Branko Nedović je Skala radiju kazao da su  u SDP -u procijenili da dosadašnji Odbor direktora Luke Kotor AD nije preduzeo ono što smo očekivali, a to je da pokuša da dobije koncesiju za Luku Kotor AD.

Kroz dugoročnu koncesiju opštini, kao većinskom vlasniku, bi se obezbijedila sredstva za dalje infrastrukturno unapređenje kako lučkog prostora, tako i gradskih sadržaja koji su u funkciji svih građana, rekao je Nedović.

 

skalaradio.com

Portal Analitika