Društvo

Nikšić: Počeli radovi na trgu

U Nikšiću je počela rekonstrukcija Trga slobode, čija je vrijednost oko 1,5 miliona eura, a realizacija tog projekta, koji bi trebao da bude okončan do kraja naredne godine, biće u dvije faze.
Nikšić: Počeli radovi na trgu
Portal AnalitikaIzvor

Čelnici lokalne uprave ozvaničili su početak radova na Trgu slobode, čiji izgled nije znatnije mijenjan od urađenog prema prvom regulacionom planu Nikšića koji je 1885.godine uradio Trogiranin Josip Slade, po nalogu tadašnjeg knjaza Nikole Petrovića.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da se na rekonstrukciju Trga čeka još od 2001. godine, kada je urađen projekat.

"Prilikom podizanja spomenika kralju Nikoli na Trgu slobode eminentni žiri, na čijem čelu su bili predsjednik Filip Vujanović i mitropolit Amfilohije saglasili su se za projekat, a nakon višegodišnjeg čekanja, mi smo obezbijedili sredstva za njegovu realizaciju. Bilo je određenih nedoumica, ali radiće se kako su eminentni stručnjaci predvidjeli", rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, u tom projektu nije bilo predviđeno da bude drveća na Trgu, ali će ono ostati izuzev na centralnom dijelu na kome će se izvršiti izmjene.

"Centralni dio Trga biće slobodan tako da će se sve manifestacije na njemu moći nesmetano odvijati, a biće popločan autohtonim nikšićkim kamenom, koji će mu osigurati dugovječnost i biti ukras grada", rekao je Grbović. 

On je kazao da bi izvođač radova nikšićka firma Mehanizacija i programat prvu fazu rekonstrukcije trebala okončati do kraja septembra, dok bi kompletan projekat trebao da bude završen na proljeće.

Menadžer Opšine, Živko Kecojević precizirao je da prva faza obuhvata rekonstrukciju kompletne infrastrukture na Trgu, što podrazumijeva radove na hidrotehničkim i elektro instalacijama, izgradnju atmosferske, kanalizacione i vodovodne mreže, nakon čega će uslijediti betoniranje kompletnog prostora i uređenenje zelenih površina.

Animacija budućeg centralnog trga u NikšićuAnimacija budućeg centralnog trga u Nikšiću

"U drugoj fazi planira se popločavanje Trga, a riječ je o radovima na finansijski zahtjevnijem dijelu projekta”, rekao je Kecojević.

On je kazao da se nadaju da će po okončanju radova Nikšić imati jedan od najuređenijih trgova u Crnoj Gori.

"Ovo je jedan od značajnijih projekata koji se realizuje u Nikšiću, na koji se čekalo duži niz godina. U petogodišnjem planu Opštine bila je predviđena rekonstrukcija Trga, kao i budžetom na početku godine, što opovrgava neke tvrdnje da se radi dva mjeseca pred izbore”, kazao je Kecojević.

Rekonstrukcija Trga slobode bio je česta tema u javnosti, zbog protivljenja Nevladine organizacije (NVO) Ekološki pokret OZON i dijela građana da se posijeku lipe po kojima je bio prepoznatljiv. 

Ozon je 17. juna pokrenuo peticiju "Sačuvajmo lipe na Trgu Slobode” i predao oko 1,2 hiljade potpisa kojima se traži očuvanje drvoreda lipa na Trgu Slobode.

Odbornici Demokratskog fronta podnijeli su zvaničnu inicijativu za održavanje referenduma na kome bi se građani Nikšića izjasnili o ostanku ili uklanjanju drvoreda lipa.

Mina

Portal Analitika