Abiznis

Milošević bez stručnog ispita na čelu ZZZCG: To mi je omogućio Lex specialis

Rade Milošević iz URA-e nalazi se odnedavno na čelu Zavoda za zapošljavanje iako nema položen stručni ispit za rad u državnim organima. To mu je, kako je kazao CdM-u, omogućio Lex specialis.
Milošević bez stručnog ispita na čelu ZZZCG: To mi je omogućio Lex specialis
Portal AnalitikaIzvor

Zorica Sredanović, savjetnica u Zavodu za zapošljavanje i dojučerašnja službenica Odjeljenja za odnose sa javnošću, optužila je Miloševića da zaboravlja da ga je politika dovela u Zavod kao osobu bez iskustva, čak i bez položenog stučnog ispita za rad u državnim organima.

“Milošević se uživio u ulogu direktora ( “moji zaposleni”), pa stavlja znak jednakosti: Milošević je Zavod, a Zavod je Milošević - što nije baš tako. Zaboravlja da ga je politika dovela u Zavod kao osobu bez iskustva, čak i bez položenog stučnog ispita za rad u državnim organima. Predstavlja se kao dušebrižnik u zaštiti zaposlenih od pritisaka iz vlasti, a radi suprotno. Radnici imaju pritisak upravo od njegove strane -sprovodi mobing nad njima. Došao da kontroliše korišćenje državnih resursa, a zloupotrebljava ih u političke svrhe”, tvrdi ona.

Da se zaista nalazi na čelu Zavoda bez položenog stručnog ispita potvrdio nam je i sam Milošević. Objašnjava i zašto.

“To je tačno. Lex specijalis je zato i pravljen. Zato što dozvoljava da svi budu imenovani mimo zvaničnih propisa. Zato se i tražio Lex specialis. Inače da je to bio uslov, ja ne bih ispunjavao uslove u tom pogledu, ali i mnogi ljudi, jer tamo ima ograničenje za radno iskustvo na rukovodećim pozicijama. Taj uslov ja ispunjavam. Što se tiče državnog ispita nemam položen i nije bio uslov. To nije predviđeno Lex specialisom”, kazao je CdM-u Milošević.  

On je prije par dana podnio krivičnu prijavu protiv bivše direktorice te institucije Vukice Jelić zbog, kako navodi, sumnje da je zloupotrijebila položaj, kao i protiv njenog muža, inače poslanika Demokratske partije socijalista DPS, Zorana Jelića zbog sumnje da nije obavljao svoje redovne obaveze na mjestu samostalnog savjetnika I za koordinaciju i praćenje procesa rada u Sektoru za razvoj ljudskih resursa, koordinaciju i praćenje procesa rada u ZZZCG-u, ali da je uredno primao platu.

Iznoseći nove optužbe protiv dojučerašnje direktorice i nekadašnjeg direktora, sada poslanika Zorana Jelića, Rade Milošević je optužio i Srdanović za nesavjesno obavljanje posla.

Povod je bila, dan ranije, njegova press konferencija, na kojoj je saopštio da je podnio krivičnu prijavu protiv Jelića zbog zloupotrebe službenog položaja. 

Srdanović objašnjava i kako je došlo do zaoštravanja odnosa sa novim direktorom.

“Po završetku pressa podijelila sam direktoru i novinarima reagovanje stručnih službi Zavoda, koje je potpisao pomoćnik direktora Danilo Vojinović. Očigledno, bila je to moja "ključna krivica". Radeći posao PR- a Zavoda smatrala sam obavezom da omogućim da se čuje i druga strana. Osnovno pravilo novinarstva nije bilo po volji Miloševiću, pa me je ekspresno, istog dana, u kasnim večernjim satima, udaljio sa posla vezanog za medije. Moja "neoprostiva greška" bio je sadržaj reagovanja, koji je, faktički, donio posve drugačiju sliku o zaradama i radnim obavezama Zorana Jelića”, kazala je Srdanović.

Ona ne prihvata izrečene navode Miloševića o opstrukciji i sabotiranju rada izvedene, kako je kazala, njegovom metodom upada u njenu elektronsku poštu. 

“Bez mog znanja uzeo je šifru i blokirao službenu mejl adresu, koju koristim kao i svi zaposleni u Zavodu. Preturanjem pošte nije mogao naći ništa kompromitujuće, niti nezakonito. Razmjena mejlova sa Jelić, inače, bila je uobičajena praksa u pripremama press konferencija i odnosila se na konkretne teme i moguća pitanja novinara, ne samo režimskih, kako kaže Milošević”, tvrdi Srdanović.

Medijski je, ističe ona, eksploatisao i njenu komunikaciju sa poslanikom Jelićem u kojoj mu je ostavila na uvid reagovanje Zavoda povodom krivične prijave Miloševića.

“Zloupotrijebio je i nekoliko riječi neformalnog obraćanja... I danas bih to uradila, kao ozbiljan i odgovoran čovjek, znajući da se tendeciozno manipuliše činjenicama u svrhu medijskih, partijskih i dnevnopolitičkih interesa. Sve suprotno od Miloševića! Nijesam ničiji " igrač", nikada nijesam prihvatala "mentore", nemam rezervni posao, niti rezervnu državu. I te kako mi je stalo do ličnog, profesionalnog i ugleda institucije u kojoj radim. Fabrikovanje afera, od kojih su mnoge upitne i nemaju epilog, svakako urušavaju institucije, ali u krajnjem i sistem i državu. Sve ovo kazala sam Miloševiću čim je došao u Zavod. Moj posao nije da branim bivše direktore, niti da se dodvoravam novom”, jasna je Srdanović. 

Ona dalje optužuje MIloševića da je imao startnu namjeru da je smijeni, od koje nije odustajao.

“Predlagao je i da idem na godišnji odmor, da bi mi prije spornog pressa otvoreno rekao ( upozorio!) da je "rat već počeo"”, kazala je Srdanović.

cdm

Portal Analitika