Region

Beograd: Stigli testovi za Zika virus

Skrining testovi na prisustvo antitijela na Zika virus, uz podršku Ministarstva zdravlja, od danas su dostupni u Institutu za javno zdravlje Srbije, "Dr Milan Jovanović Batut".
Beograd: Stigli testovi za Zika virus
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Batuta, Dragan Ilić kazao je da u Srbiji nije bilo registrovanih slučajeva, ali da predstoje Olimpijske igre u Brazilu gdje ima zaraženih komaraca.

"Stiglo je 400 testova. Neće biti masovnog testiranja građana, ali će biti ciljanog testiranja u Batutu", naglasio je Ilić gostujući na RTS.

On je istakao da su ozbiljne pripreme rađene sa Olimpijskim komitetom Srbije i dodao da osobe koje su boravile u području gdje ima Zika virusa treba da obrate pažnju na prve simptome koji se javljaju tri do sedam dana nakon uboda komarca - crvenilo, otok, bolovi u očima, temperatura, malaksalost, osip, bolovi u mišićima.

Sportistima koji učestvuju na Olimpijadi, kako je kazao Ilić, daju se osnovne informacije kako da se ponašaju, a oni koji idu u područje gdje ima i žute groznice, preporučuje se da se vakcinišu.

Testiranje je preporučeno i onima koji nijesu razvili simptome, a imaju neki pokazatelj da su ih uboli komarci tokom boravka na Olimpijskim igrama u Brazilu.

MINA

Portal Analitika