Svijet

Asanž: Imamo dokaze, Hilari će završiti iza rešetaka

Sajt "Vikiliks" objavio je arhivu u kojoj se nalazi više od 1.200 tajnih imejlova Hilari Klinton, bivše državne sekretarke SAD i kandidata za predsjednicu te zemlje. Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž kaže da se mejlovi tiču rata u Iraku, i da sadrže i više nego dovoljno dokaza da Hilari završi iza rešetaka.
Asanž: Imamo dokaze, Hilari će završiti iza rešetaka
Portal AnalitikaIzvor

 "Vikiliks" je u ponedjeljak na svom Tviter profilu objavio link koji vodi do arhive sa ukupno 1.258 mejlova koje je Klintonova napisala ili primila diskutujući o američkoj invaziji na Irak, i to u periodu dok je bila na čelu Stejt departmenta.

FBI saslušao kandidatkinju Demokratske partije za predsjednicu SAD Hilari Klinton zbog njenih imejlova dok je bila državna sekretarka, navodi njen izborni štab.

"Sa ovolikom količinom sakupljenih dokaza, da suđenje može da počne sjutra", rekao je Asanž.

"Vikiliks" je još u martu objavio prvi dio arhive, u kojoj se nalazilo čak 30,322 tajnih imejlova Klintonove. U tim dokumentima, na 50.547 strana nalazi se kompletna prepiska Klintonove od 2010. do 2014. godine. Od toga, na 7.570 strana nalaze se mejlovi koje je Hilari pisala, dok ostatak čine primljene poruke.

Skandal oko korišćenja privatne imejl adrese za obavljanje važnih državnih poslova je najveća mrlja na kampanji Hilari Klinton, koju njen rival Donald Tramp obilato koristi.

Završna konvencija Demokratske partije SAD, na kojoj bi Hilari i zvanično trebalo da bude nominovana za predsjedničkog kandidata, održava se za svega nekoliko nedjelja. Umjesto da se sprema za slavlje i okreće se borbi protiv Trampa, Hilari Klinton brine o FBI-ju.

Američki federalci su prije nekoliko dana saslušavali Klintonovu o "slučaju imejl", koji ispituju već godinu dana. Ipak, uprkos svim dokazima i medijskoj prašini koja se podigla u javnosti, malo ko vjeruje da će Hilari zaista biti osuđena, piše "Raša tudej".

Blic.rs

Portal Analitika