Svijet

KINA: U poplavama 181 mrtvih ili nestalih

Nivo vode počeo je danas da opada u centralnim i istočnim djelovima Kine, poslije višednevnih obilnih kiša zbog kojih su rijeke probile brane, poplavile gradove i sela i zaustavile javni prevoz, a najmanje 181 osoba je poginula ili nestala.
KINA: U poplavama 181 mrtvih ili nestalih
Portal AnalitikaIzvor

Kineska Meteorološka uprava saopštila je sinoć da je u gradu Vuhan na obalama rijeke Jangce, koji ima osam miliona stanovnika, izmjerena rekordna sedmična količina padavina sa nivoom vode od 57,4 centimetra, prenosi AP.

Nivo vode u donjim djelovima toka rijeke Jangce i u nekim velikim jezerima u regionu dostigao je opasne vrijednosti.

Zvaničnici Vuhana rekli su državnim medijima da je 14 osoba poginulo, dok se jedna vodi kao nestala, dok je oko 170.000 stanovnika premješteno na druge lokacije, a više od 80.000 ih je smješteno u skloništa.

Ministarstvo za civilna pitanja je saopštilo da je do juče prijavljeno 181 ljudi koji su nestali ili su poginuli duž rijeke i u okolnim oblastima.

Kineski premijer, Li Kećijang je bio u 30-satnom obilasku najugroženijih pokrajina Anhui, Hunan i Hubej, pozvavši lokalne zvaničnike da suzbiju poplave, obezbijede glavne brane i zaštite lokalno stanovništvo.

Predsjednik Sji Đinping naredio je da se vojska i oružana policija pošalju kao podrška u pogođene oblasti.

Nivo vode u jezeru Taihu, u blizini Šangaja, dostigao je najviše vrijednosti od 1954. godine, a to područje je u velikoj opasnosti od poplava usljed tajfuna koji se prognozira za sjutra.

MINA

Portal Analitika