Region

Slučaj Ćuruvija: Kontradiktorni iskazi Kneževića i Markovića

Penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije Radovan Knežević i njegov saradnik Dragan Marković ispitani su u Specijalnom sudu u Beogradu kao svjedoci na suđenju optruženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i tom prilikom su dali kontradiktorne iskaze.
Slučaj Ćuruvija: Kontradiktorni iskazi Kneževića i Markovića
Portal AnalitikaIzvor

Sudsko vijeće je odbilo zahtjev odbrane da se ukine pritvor optuženima Ratku Romiću i Milanu Radonjiću.
Knežević je rekao da, dok je bio načelnik Uprave kriminalističke policije, nije došao do saznanja da su optuženi krivi za ubistvo Ćuruvije.

Istakao je i da, kad je postao načelink, predmet o ubistvu Ćuruvije nije bio formiran na jednom, već da je bio na više mjesta.

"Nije bio kompletan predmet u UKP-u. Vodio se na više mjesta i onda je objedinjen'', rekao je Knežević, dodajući da je bila formirana posebna grupa na čijem je čelu bio Marković koji je bio zadužen za dokumenta.

Knežević je naveo i da  po njegovom mišljenju saradnja sa DB nije bila dobra, te da je zamjenik načelnika DB Zoran Mijatovićem ''igrao čudnu igru''.

Naveo je i da pripadnici UBOPOK-a nijesu razgovarali sa predstavnicima DB-a jer su poslati ''drugi, a ne ljudi sa spiska''.

Sa druge strane Marković je rekao da nije primio nijedan spis, kao i da je saradnja sa DB-om bila dobra.

Svjedoci su naveli i da su tada kao potencijalni izvršioci označeni Zoran Ristović Prika i Luka Pejović, koji su pronađeni mrtvi.

Jedan od advokata odbrane Vladimir Marinkov rekao je da su današnji svjedoci ponovili ono što je rečeno u policijskoj istrazi i što ponavlja odbrana, a to je da su druga lica figurirala kao počinioci krivičnog djela, a ne optuženi, navodeći da se dva lica spominju u istrazi.

Marinkov je rekao da do otkrivanja počinilaca nije došlo ili zbog njhove smrti ili nepostojanja političke volje.

Glavni pretres se nastavlja 23. septembra.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bjekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.
Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Prema optužnici, Slavka Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja u glavu udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Slavko Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".

Ključni svjedok u tom procesu je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija nakon čijeg svjedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj ''Zabeli'' zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Portal Analitika