Politika

Apelacioni sud odlučio da se Mandiću i Radunoviću sudi

Apelacioni sud uvažio je treću žalbu državnog tužilaštva i odlučio da se poslanicima Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću sudi za pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).
Apelacioni sud odlučio da se Mandiću i Radunoviću sudi
Portal AnalitikaIzvor

Apelacioni sud je to odlučio iako je, kako je saopšteno iz DF-a, Viši sud dva puta odbio da potvrdi optužnicu Tužilaštva, zbog nedostatka čak i osnova sumnje da su počinili krivično djelo

Iz DF-a je ocijenjeno da režim nastavlja progon DF-a, ali sada drugim metodama.

„Nakon što su se uvjerili da u borbi protiv DF-a i slobodnih građana ne pomažu hapšenja, suzavci, šok bombe, pendreci, maskirani huligani, SAJ i ANB, DPS je odlučio da u obračun sa političkim neprijateljem, uključi neki od svojih poslednjih aduta – partijsko tužilaštvo i druge zarobljene insitutucije koje su spremne da se upuste u policijsko-tužilačku farsu, kakva je Oktobarski proces“, kaže se u saopštenju.

Državno tužilaštvo, kako navode, više i ne krije da svoje djelovanje usaglašava i zasniva na dnevno-političkim potrebama Mila Đukanovića.

„I to je najbolja potvrda da je u Crnoj Gori diktatura ušla u svoju najopasniju fazu – u jednoj evropskoj državi, u 21. vijeku, pokreće se sudski proces protiv lidera opozicije zbog toga što su bili na čelu demokratskih protesta koje je tiranin odlučio da prekine torturom i progonom građana“, kazali su iz DF-a.

Ocjenjuje se da je režim napravio krupnu grešku i da ovakvim potezima i zloupotrebama tužilaštva sigurno neće uspjeti da obeshrabri DF i slobodne građane u namjeri da borbu protiv DPS-a nastave punom snagom i na svakom mjestu. „A ta borba će u narednim danima i mjesecima biti i intenzivirana".

"Promjene koje donosi beskompromisna borba DF-a, u prvom redu značiće uspostavljanje vladavine prava, a shodno tome i procesuiranje svih onih koji su sa raznih pozicija, a naročito u sudstvu i tužilaštvu, odrađivali prljavi posao za kriminalni režim“, dodaje se u saopštenju.

Kako navode iz DF-a, do kraja će biti otkriveno ko su lica koja su 17. i 24. oktobra „naredila i izvršila hapšenje i prebijanje poslanika, odbornika, novinara i slobodnih građana, jer sada, zbog nesrećne sprege vlasti, bivše opozicije, organizovanog kriminala i tužilaštva, imamo mučnu situaciju da je čitavi taj sistem upregnut u očuvanje vlasti jednog čovjeka“.

„Umjesto procesuiranja Mila Đukanovića, Duška Markovića, Raška Konjevića i drugih odgovornih lica, proteklih mjeseci smo imali na desetine presuda protiv ljudi koji su se mirno i dostojanstveno borili za slobodnu Crnu Goru, a sada, „Oktobarskim protestom“ imamo i kulminaciju te sramne režimske hajke koja se vodi protiv DF, a koja će se DPS-u vrlo brzo vratiti kao bumerang“, dodaje se u saopštenju DF-a.

DF je, kako su rekli, pokazao na koji način je jedino moguće voditi borbu protiv rigidnog sistema koji se nije promijenio decenijama, i nastaviće tim putem bez obzira na posledice i namještene sudske procese.

„Nekome se to sviđa, nekome ne, ali znamo da nećemo izdati naše ljude i znamo da je to jedini preostali metod, koji je uostalom korišćen i u svim istočnoevropskim državama koje su još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka rušile svoje diktature“, poručeno je iz DF-a.

MINA

 

Portal Analitika