Društvo

OBIČAJ: Djeca radosna zbog Bajrama i bombona

Jedan od dva najveća islamska praznika, Ramazanski bajram, unio je radost u domove muslimana širom Crne Gore. Ljudi se posjećuju, osjeća se praznična atmosfera, a Bajramu se najviše obraduju djeca.
OBIČAJ: Djeca radosna zbog Bajrama i bombona
Portal AnalitikaIzvor

U Gusinju, bajramski običaj koji traje decenijama je da djeca obilaze kuće gdje dobijaju bombone. Nakon što i zvanično nastupi Bajram, djeca od ranih jutarnjih časova kreću u šetnju, noseći kese u koje prikupljaju bombone. 

Kako bi obradovali one najmlađe, građani uoči Bajrama pripreme i po nekoliko kilograma bombona. U ulici Kosovskoj u Gusinju, dva brata, Braho i Redžo Bektešević, od ranih jutarnjih sati krenuli su u šetnju. 

Foto: AAFoto: AA

„Čestitam ti Bajram“, kaže Braho, zvoneći na vratima ispred jedne kuće. Domaćica otvara vrata i čestitajući djeci, daje im punu šaku bombona. 

Redžo i Braho su do podneva prikupili skoro po kilogram bombona. Kažu da su s radošću dočekali Bajram i žele da obiđu što više ulica.

Domaćica Kumrija iz Gusinja, u razgovoru za Anadoliju kaže da posebnu radost Bajrama predstavlja dijeljenje bombona djeci. 

Foto: AAFoto: AA

„Osim bombona, neko dijeli čokoladice, a desi se da djeci daju i metalni novac. To posebno obraduje mališane i zato je ovaj običaj jedinstven“, kaže Kumrija. 

S obzirom na to da je Gusinje multietnička sredina, u kojoj žive pripadnici tri religije, običaj je i da pravoslavci kupe bombone uoči Bajrama kako djecu ne bi vratili kada im pokucaju na vrata. Jer, djeca, ipak, ne znaju ko obilježava Bajram, a ko ne. Takođe, i pravoslavna djeca često krenu s djecom koja slave Bajram, pa zajedno sakupljaju bombone. 

Anadolija, rtcg.me

Portal Analitika