Politika

Ćatović i Dragičević: Zbog incidenata otežan rad u Parlamentu

Skupština bi do kraja jula trebalo da usvoji pregršt zakona ali zbog učestalih incidenata rad u Parlamentu je otežan. Od osnivanja višepartizma pa sve do ovog saziva, Skupština Crne Gore bila je primjer, kako se, uprkos svim razlikama, političkim i ideološkim, može voditi pristojan dijalog. Uz grube riječi, malo se može postići saglasne su poslanice Marija Ćatović i Ljerka Dragičević.
Ćatović i Dragičević: Zbog incidenata otežan rad u Parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Ne baš tako davno Parlament Crne Gore bio je primjer poštovanja demokratije. Posljednjih mjeseci, sve učestaliji verbalni, umalo i fizički obračuni- zabrinjavaju.

Bez obzira na to što je gotovo svaki poslanik saglasan da u Parlamentu grubim riječima nema mjesta, sve je više incidenata koji  ih demantuju. 
Poslanica HGI-ja Ljerka Dragičević:

“Žao mi je što se to dešava. Kao predsjednik kluba HGI-ja, Liberalne partije i Force prisustvujem Kolegijumu i mogu da kažem da sve ono što se tamo poslanici dogovore u plenumskoj sali ne važi,” saopštila je Dragičević.

Dragičević se nada, kako je kazala u izjavi za Skala radio, da će se situacija popraviti i ističe da je to potrebno što prije da se desi. Napominje, međutim da su poslanicima često tanki živci i to povezuje sa predstojećim izborima u oktobru:

Znamo da je važnije da narod dobije zakone nego što brine svak od sebi i što se misli samo na to kako će se na izborima nastupiti i ko će dobiti više glasova. Stvarno je situacija strašna i mogu reći da nema dama u Parlamentu koje su dostojanstvene ništa nam rad ne bi valjao.”

Marija Ćatović  iz DPS-a kaže da je crnogorski parlament nekada bio za primjer:

“To što se dogaža u Parlamentu nikad se nije dešavalo, to je zastiđe i tako ne može jer su nas građani birali da argumentima dokazujemo da li neko radi nešto što nije zakonom dozvoljeno” saopštila je Ćatović.

Ćatović kaže da, nažalost, u etičkom kodeksu nema kazni:

“Nijesu donešene mjere kažnjavanja, a pojedini predsjedavajući bi trebalo da primjenjuju kazne iz Poslovnika. Smatram da je posljednji incident dogovorena taktika i neko sigurno stoji iza toga.”

Predstavnici nevladinog sektora sa druge strane ističu da je sve to pokazatelj da je predizborna kampanja definitivno počela i da, sudeći prema dosadašnjim događajima, teško možemo računati da  će biti fer.

Antena M 

Portal Analitika