Abiznis

Vlada da otkupi potraživanja radnika "Radoja Dakića"

Advokatska kancelarija Prelević, koja zastupa 348 bivših radnika podgoričke fabrike "Radoje Dakić" uputila je premijeru Milu Đukanoviću i nadležnim ministrima inicijativu za rješavanje problema isplate potraživanja po pravosnažnim presudama nekadašnjih zaposlenih.
Vlada da otkupi potraživanja radnika "Radoja Dakića"
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativa je osim Đukanoviću, upućena i ministrima finansija, rada i socijalnog staranja i pravde, Rašku Konjeviću, Borisu Mariću i Zoranu Pažinu, kao i gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, piše Dan.

Bivšim radnicima sa pripadajućim kamatama duguje se 50 miliona eura.

"Kao punomoćnici velikog broja bivših radnika predložili smo da Vlada kao većinski vlasnik fabrike otkupi potraživanja bivših radnika uz preuzimanje imovine dužnika koja se sastoji od 220 hiljada kvadrata vrijednog građevinskog zemljišta", saopštili su iz advokatske kancelarije Prelević.

Valorizacijom tog zemljišta, kako su ocijenili, Vlada bi kompenzovala sve iznose isplaćene radnicima i naplatila potraživanja od 25,6 miliona eura koja Glavni grad i Vlada imaju prema fabrici.

"Predložili smo da se uslovi otkupa potraživanja dogovore u što kraćem roku kako bi potrebni iznosi bili planirani najnovijim rebalansom budžeta", kazali su predstavnici advokatske kancelarije Prelević.

Oni su naveli da je inicijativa predložena u interesu svih povjerilaca, uključujući i državu i Glavni grad.

"Vlada je većinski vlasnik fabrike i samim tim je obavezna da iz sopstvenih sredstava isplati obaveze iz radnog odnosa utvrđene presudama domaćih sudova", navodi se u inicijativi.

Iz advokatske kancelarije Prelević su naveli da cjelokupna imovina dužnika prema posljednjoj procjeni vrijedi oko 56 miliona eura, a prodaje se za 26 miliona eura.

Ukupna potraživanja radnika, Glavnog grada i Vlade iznose oko 70 miliona.

Portal Analitika