Sci/Tech

Sonda Džuno ušla u orbitu Jupitera

Sonda Džuno američke svemirske agencije NASA je ušla u orbitu Jupitera i poslije pet godina putovanja počeće istraživanje najveće planete Sunčevog sistema.
Sonda Džuno ušla u orbitu Jupitera
Portal AnalitikaIzvor

Niz radio signala poslatih iz letjelice potvrdio je da manevar ulaska u orbitu izveden kao što je planirano, što je izazvalo veliki aplauz u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni, u američkoj državi Kaliforniji.

"Džuno, dobrodošao na Jupiter", rekla je Dženifer Delaven iz kontrole misije iz kompanije Lokid Martin koja je napravila sondu. Da bi ušla u polarnu orbitu Jupitera, sonda je morala da upali svoj glavni motor kako bi prikočila i kako bi je uhvatila gravitacija Jupitera i ubacila u polarnu orbitu. Zbog kašenjenja u komunikaciji između Jupitera i Zemlje, letjelica je bila na autopilotu kada je izveden taj manevar. Sonda je teška 3,6 tona, pokreće se na solarnu energiju i putuje brzinom od 64 kilometara u sekundi, a misija, vrijedna 1,1 milijardu dolara, trajaće 20 mjeseci.

Zbog radioaktivnog zračenja koje okružuje planetu, sva elektronika u sondi smještena je u titanijumski sef. Plinovit Jupiter je peta planeta od Sunca, a oko njega kruži 67 prirodnih satelita.

Tokom nadlijetanja Jupitera instrumenti sonde proučavaće ogromne aurore borealis, atmosferu planete i njenu magnetosferu. Zadatak će biti da se napravi mapa gravitacionih i magnetnih polja Jupitera da bi se utvrdila njegova unutrašnja struktura.

Nasini naučnici najviše se raduju rješavanju takozvane velike crvene pjege, ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom više od 300 godina.

Ulazna strana globalnog internet pretraživača Gugl je u znaku ulaska sonde Džuno u orbitu Jupitera.

Izvor: N1

Foto: Robyn BECK / AFP

Portal Analitika