Crna hronika

Lješković nije vidio prebijanje Martinovića: Vodio se gerilski rat

Sususpendovani komandant specijalne antiterorističke jedinice SAJ Radosav Lješković kazao je danas na suđenju za prebijanje Milorada Mija Martinovića da je u noći protesta DF-a 24. oktobra, vidio kako službenici kojima je bio nadređen uvode neku osobu u ambulantna kola, te da je tek sjutradan saznao o kome je riječ.
Lješković nije vidio prebijanje Martinovića: Vodio se gerilski rat
Portal AnalitikaIzvor

Te se večeri, kako je kazao, protiv službenika SAJ-a vodio gerilski rat u kojem su bili prinuđeni da brane sopstvene živote.

“Posipani smo benzinom, gađani molotovljevim koktelima, kamenicama što je dodatno izazvalo psihozu kod pripadnika SAJ-a. Žao mi je ako je ko stradao, bilo je vanredno stanje, vodio se gerilski rat, mi smo bili prinuđeni da prvo sačuvamo sebe, pa onda sve ostale”, kazao je Lješković svjedočeći u Osnovnom sudu u Podgorici gdje se vodi postupak protiv službenika SAJ-a Bora Grgurovića i Gorana Zejaka.

On je ispričao da se ka licu mjesta uputio pošto mu je javljeno da je neka osoba autom probila policijski koridor, da je pokušala da ubije policajca i da hoće da pobije ljude.

Incident kako tvrdi, nije vidio već je stigao u trentku kada su SAJ-oci unosili Martinovića u medicinsko vozilo a o kojim je njegovim kolegama riječ nije mogao da opredijeli jer su, kako je kazao, svi imali iste uniforme i gas maske.

Nakon icidenta, Lješković je, kako je tvrdio danas u sudnici, od službenika tražio da sačine izvještaj o upotrebi sredstava prinude vezano za kompletnu akciju a kako u u pojedinačnim izvještajima niko nije pomenuo Martinovića, preko komandira timova je navodno pokušao da prikupi obavještenja o ovom događaju.

“Kako nijesam mogao ni u koga da uperim prstom, napravili smo jedan zajednički izvještaj koji smo svi potpisali”, kazao je Lješković.

Grgurović i Zejak su ranije prilikom iznošenja odbrane tvrdili su da su radili smo svoj posao u skladu sa zakonom i da nijesu prekoračili službena ovlašćenja. Oni se terete se da su počinili krivično djelo mučenje u sticaju sa krivičnim djelom nanošenje teških tjelesnih povreda.

Nakon što je podignuta optužnica , tužilaštvo je pokrenulo odvojeni postupak i protiv Lješkovića zbog sumnje da je podređenim kolegama pomogao da izvrše krivično djelo. Optužnica je već stupila na pravnu snagu i od tog trentka ovaj komandant SAJ-a je suspendovan.

Za slučaj saznali iz medija

U nastavku suđenja u Osnovnom sudu u Podgorici svjedočili su SAJ-ovci Branko Šćekić i Ivan Toković koji su tvrdili da nijesu učestvovali u prebijanju Martinovića i da su o tome saznali iz medija.

Šteta na autu 41.846 eura

Pravni zastupnik Milorada Martinovića, advokat Velibor Marković predložio je danas sudu da izvrši uvid u spise vanparničnog predmeta u kome je, kako je naveo, vještak procijenio da je šteta na Martinovićevom vozilu 41.846 eura, a ne 16.000 eura, kako je procijenilo tužilaštvo. On je objasnio da od toga zavisi i pravna kvalifikacija krivičnog djela.

Tekst i foto: Dnevne novine

Portal Analitika