Svijet

Đinping: Atina je najpouzdaniji prijatelj Pekinga u EU

Grčka je važan strateški partner Kine i njen najpouzdaniji prijatelj u EU, izjavio je danas kineski predsjednik Si Đinping tokom susreta sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Pekingu.
Đinping: Atina je najpouzdaniji prijatelj Pekinga u EU
Portal AnalitikaIzvor

Đinping je istakao da se posjeta grčkog premijera Kini poslije 10 godina partnerstva dogodila u ključnom i važnom trenutku, dodajući da se nakon sporazuma o prodaji većeg dijela akcija grčke luke Pirej kineskoj kompaniji Kosko, mora pojačati saradnja i u drugim sektorima.

- Sigurni smo da će Pirej otvoriti nove perspektive za proširenje saradnje između Grčke i Kine u oblasti saobraćaja, infrastrukture, telekomunikacija i transporta. Takođe smo spremni da razvijamo saradnju u oblasti turizma, kulture i sporta i tražimo unaprjeđenje političkog dijaloga - istakao je Đinping i dodao da je siguran da za Grčku počinje bolja budućnost.

Grčki premijer Cipras je izjavio da "se zatvorio jedan krug grčko-kineskih odnosa, a da se drugi otvorio", te zahvalio Pekingu na podršci, prenosi grčka novinska agencija ANA.

- Naši narodi su se borili u 20. vijeku za nezavisnost i dostojanstvo. Oni su uvijek podržavali mir i ravnopravnu saradnju među narodima - naglasio je grčki premijer.

Cipras i Si Đinping su razgovarali o izgledima za dalje unaprjeđenje investicija u Grčkoj u okviru strateškog plana Kine i predstavili su grčke investicione predloge za šest sektora - ekonomije, banke, turizam, istraživanja i inovacije, grčki izvoz i kultura.

Đinping je prihvatio Ciprasov poziv da posjeti Grčku.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika