Protokol

Nastavak podrške Norveške bržem razvoju Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović susreo se danas sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Borgeom Brendeom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Ocijenjeno je da je saradnja dvije zemlje u prethodnom periodu bila izuzetno dobra i plodotvorna kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, te da na temeljima postignutih rezultata značajnih za Crnu Goru treba nastaviti saradnju.
Nastavak podrške Norveške bržem razvoju Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

"Zaključeno je da saradnju treba produbiti u oblastima koje mogu doprinjeti daljem razvoju crnogorske ekonomije, kao što su energetika, turizam, poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo", saopšteno je iz Vlade. 

Ministar vanjskih poslova Norveške Borge Brende podsjetio je na uspješne zajedničke projekte u oblastima telekomunikacija, nafte i gasa, šumarstva, i iskazao spremnost da se razmotre sve mogućnosti za nastavak ekonomske saradnje u ovim, ali i drugim oblastima koje su prepoznate kao konkuretne i presudne za dalji razvoj Crne Gore.

"S obzirom na pozitivne rezultate ostvarene proteklih godina u oblasti poljopriverde,Brende je izrazio interesovanje za konkuretnost pojedinih sektora, kao što su proizvodnja vina, maslinovog ulja od maslina starih više od 1.000 godina, ljekovitog i aromatičnog bilja, meda", kazali su u Vladi.

Ivanović je ocijenio da bi nastavak saradnje sa Norveškom trebao ići u pravcu produbljivanja saradnje i otvaranja prostora za privatni sektor kroz nove projekte. 

Brende je čestitao Crnoj Goari na ostvarenim rezultatima u pogledu dinamike otvaranja pregovaračkih poglavlja sa EU, posebno na uspjehu vezanim za članstvo naše zemlje u NATO savezu.

On je istakao da je Crna Gora u posljednjih deset godina napravila istorijske pomake na planu društvenog i ekonomskog razvoja.

Potpredsjednik Ivanović zahvalio se ministru Brendeu na podršci Norveške u integracionim procesima. On je izrazio očekivanje za nastavak podrške na spoljno-političkom planu, posebno u dijelu otvaranja novih pregovaračkih poglavlja, veoma važnih za ekonomski napredak Crne Gore.

Portal Analitika