Svijet

Hrvatska i zvanično podržala otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom

Hrvatska je danas na sastanku Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju, poslije više od tri mjeseca protivljenja, zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.
Hrvatska i zvanično podržala otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom
Portal AnalitikaIzvor

Kako Tanjug saznaje iz evropskih diplomatskih izvora, sastanak Radne grupe Evropskog Savjeta je završen, a zvanična informacija o postojanju konsenzusa za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom trebalo bi da bude objavljenja popodne.
Iz slovačkog predsjedavanja Evropskim Savjetom kažu da će, čim budu imali zvaničnu informaciju o saglasnosti svih 28 država članica, preduzeti sledeće korake, koji se odnose na verifikaciju konsenzusa na sastanku ambasadora zemalja članica, u četvrtak, i zakazivanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. 
U diplomatskim izvorima u Briselu naglašavaju da je rezultat današnjeg sastanka i razgovora o otvaranju poglavlja 23 u najvećoj meri zasnovan na kompromisnom tekstu koji je juče postignut na Samitu EU i Zapadno balkanskih lidera u Parizu.

MINA

Portal Analitika