Crna hronika

Sukob direktora: Milošević podnio krivičnu protiv Vukice Jelić

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), Rade Milošević, podnio je VDT-u krivičnu prijavu protiv bivše direktorice te institucije, Vukice Jelić, zbog, kako je naveo, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada.
Sukob direktora: Milošević podnio krivičnu protiv Vukice Jelić
Portal AnalitikaIzvor

On je podnio krivičnu prijavu i protiv njenog supruga, poslanika Demokratske partije socijalista, Zorana Jelića, zbog sumnje da nije dolazio na posao šest mjeseci ove godine tokom kojih je, kako je rekao Milošević, uredno primao platu.

Milošević je dodao da je Jelić u tom periodu bio samostalni savjetnik 1 za koordinaciju i praćenje procesa rada u sektoru za razvoj ljudskih resursa.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da je podnio prijavu zbog sumnje da su Zoran i Vukica Jelić par prekršili članove 416 i 417 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Milošević je pojasnio da je protiv bivše direktorice Zavoda podnio prijavu zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i nesavjesno vršila dužnost.

''To je uradila tako što je omogućila suprugu da ne obavlja radne zadatke i ne dolazi na posao, a da uredno primi sva primanja u skladu sa Zakonom'', kazao je Milošević.

On je naveo da, s obzirom na to da je ograničen leks specijalisom, ima dokaz za sve mjesece ove godine tokom kojih je budžet Crne Gore oštećen za više od od 4,2 hiljade EUR.

''A sumnjam da Jelić nije dolazio na posao od polovine 2012. do 2016. godine tokom koji je budžet oštećen više od 39 hiljada EUR'', dodao je Milošević. 

Kako je precizirao, protiv Zorana Jelića je podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je nesavjesno vršio dužnost, odnosno da je nije obavljao i na taj način nezakonito pribavio imovinsku korist.

Milošević je naveo da je, uz krivičnu prijavu, dostavio i evidenciju zaposlenih da šest mjeseci ove godine Jelić nijedan radni dan nije boravio u Zavodu.

On je dostavio i izvještaj o korišćenju godišnjih odmora koji pokazuje da Jelić nije u navedenom periodu koristio odmore, kao i dokumentaciju da je prekinut radni odnos sa njim neposredno prije dolaska Miloševića na čelo Zavoda.

Milošević je kazao da je dostavio i dokaze kopija platnih naloga koje je potpisivala bivša direktorica ZZZCG-a.

''Zavod je do skoro bio privatizovan od pororodice Jelić i želim da se prestane sa takvom praksom i da se primjenjuje zakon“, poručio je on.

Kako je kazao, očekuje opstrukcije od Jelićke.

''U tim slučajevima primjenjivaću zakon i svako slično ponašanje biće sankcionisano'', naveo je Milošević.

Upitan za reakciju povodom odbacivanja krivične prijave od Specijalnog tužilaštva protiv projekta „Stop sivoj ekonomiji“, Milošević je saopštio da on zvanično nije obavješten da je ta tužba proglašena neosnovanom.

''Ja nijesam podnosilac krivične prijave. Imajući u vidu da se radi o zapošljavanju sto ljudi, ja sam se zauzeo i uspio – projekat će krenuti i prije nego što smo dobili informaciju iz novina da je odbačena tužba“, rekao je Milošević.

Kako je kazao, sporazum je u ponedeljak zvanično potpisan i on okačen na sajtu Zavoda.

Milošević je poručio da će uraditi sve da taj proces bude završen prije raspisivanja izbora „da ne bi bilo da mi politički djelujemo i opstruiramo“.

''Otkad sam ja direktor Zavoda, lično mojim angažmanom, više od 500 ljudi minimum će biti zaposleno“, naveo je Milošević.

Na pitanje da li je bio član nekih političkih partija i u kom periodu, on je rekao da je zvanično bio član Pozitivne Crne Gore, od avgusta 2012. godine, do kolektivnog napuštanja partije Dritana Abazovića, njega i još nekih ljudi.

''Zvanično nijesam bio član drugih partija, a i da jesam, ne mislim da bi mi to bila neka mana'', dodao je Milošević. (mina)

Portal Analitika